Secondary Adv

EXPO Milano 2015

EXPO Milano 2015, zhvillohet çdo pesë vjet në vende të ndryshme të botës që nga viti 1851 kur u çel për herë të parë në Londër. Më 2015, është radha e Milanos që të presë vizitorë nga e gjithë bota. Shqipëria do të marrë pjesë për herë të parë në Expo Milano 2015. Me 20 milionë vizitorë fizikë, 1 miliard vizitorë virtualë dhe 130 vende me mijëra ekspozime mbi traditat dhe kulturën e ushqimit, ky është një event i rëndësishëm dhe shpresoj edhe një mundësi e artë për zhvillimin e mëtejshëm investimet italiane në vendin tone.

 

Tematika kryesore e këtij panairi është “Ushqejmë planetin, energji për jetën” dhe vendet pjesëmarrëse, përfshirë Shqipëria,  do të prezantojnë burimet respektive për shkencën dhe teknologjinë për sigurinë dhe cilësinë e ushqimit; për shkencën dhe teknologjinë për agrikulturën dhe biodiversitetin dhe për inovacionin në zinxhirin e shpërndarjes për agroushqimin.

Panairi botëror Expo zhvillohet çdo pesë vjet dhe zgjat gjashtë muaj. Para katër vjetësh u zhvillua në Kinë ku Shqipëria u prezantua gjashtë muaj rresht me pavionin e saj. Vitin e ardhshëm zhvillohet Expo Milano 2015, nga data 1 maj deri më 31 tetor. Kurse më 2020 do të zhvillohet në Dubai, Emiratet e Bashkuara Arabe.

Pjesmarrja e Shqiperise

Shqipëria do të ketë stendën e saj në panairin ndërkombëtar “Expo Milano 2015”. Për këtë prezantim, buxheti i shtetit duhet të paguajë një shumë prej 246 mijë e 500 euro. Më datë 01.04.2014 është nënshkruar kontrata e pjesëmarrjes së Shqipërisë në Expo Milano 2015. Tematika me të cilën do të prezantohet vendi ynë është “Our Food, Our Mistery”. Pjesëmarrja në Expo Milano 2015, konsiderohet si një eveniment i rëndësisë së veçantë për Shqipërinë ndaj në koordinim edhe me strategjinë e komunikimit të Qeverisë Shqiptare, pjesëmarrja në këtë eveniment orientohet drejt bashkëpunimit gjithëpërfshirës të të gjitha institucioneve.

 

 

Rreth EXPO Milano 2015

Në Expo Milano 2015 do të prezantohen problemet e të ushqyerit dhe burimet e disponueshme në planetin tonë. Ideja është për të hapur një dialog mes të shteteve ndërkombëtare për të shkëmbyer pikëpamje mbi këto sfida të mëdha të cilat janë të rëndësishme për të gjithë.

 A është e mundur që  të garantohet ujë dhe ushqim për të gjithë popullsinë botërore? A është e mundur që të rritet siguria e të ushqyerit? A është e mundur që të ketë zgjidhje të reja duke marrë parasysh biodiversitetin e planetit? Qëllimi nuk është që të sigurohet vetëm një mënyrë zgjidhje por tu ofrohet vizitorëve mjetet, për të gjetur përgjigjet e tyre. Ky dialog mes vizitorëve dhe pjesëmarrësve do të bëhet në baza ditore përmes ngjarjeve, konferencave e takimeve duke eksploruar të gjitha zonat e Expo Milano 2015.  Çdo aspekt i Expo Milano 2015  vërtitet rreth temës “Ushqejmë planetin, energji për jetën”: nga faqja e saj e ekspozitës. Qëllimi kryesor i këtij ekspozitës universale është që të stimulojë debate të mëdha në të ushqyerit dhe ushqimin, krahasuar me të gjitha aspektet e temës. Rezultati përfundimtar i diskutimit është që vizitorët dhe pjesëmarrësit të angazhohen se si veprimet tona sot do të ketë ndikim në gjeneratën e ardhshme.

 

 

Pjesëmarrja

1-Shtete nga i gjithë globi

2-Organizatat ndërkombërtare joqeveritare

3- Organizatat e Shoqërisë Civile

4- Korporatat

Ekspozita e EXPO Milano 2014

EXPO Milano 2014 është duke u ndërtuar në një zonë rreth një milion metra katrorë dhe është projektuar nga arkitektë të njohur në arenën ndërkombëtare, Stefano Boeri, Ricky Burdett dhe Jacques Herzog. Ajo është ndërtuar mbi formën e një qyteti tipik romak me dy rrugë pingul me njëra-tjetrën Cardo - Decumano dhe e rrethuar nga një hapësirë e gjelbër.

 

 

Cardo dhe Decumano

Janë dy dy rrugët pingule në të cilat është e ndërtuar ekspozita. Ato simbolizojnë Castrum latine, me paraqitjen e saj strukturore të dy rrugëve kryesore që janë pingul me njëra-tjetrën. Të gjitha pavionet do të ndërtohet përgjatë këtyre dy rrugëve.

 

 

Pavioni Italian

Këtu shteti ynë fqinj Italia do të tregojë meritat e veta në drejtim të kulturës dhe traditës. Ajo është e përbërë nga pjesa e ekspozitës që do të jenë të vendosura përgjatë rrugës Cardo dhe në afërsi të pallatit Italia.

 

 

Zona e liqenit

Kjo është hapësira më e madhe e hapur për vizitorët. Liqeni ka një shatërvan gjigand dhe është i rrethuar nga një shesh i madh që mund të presë deri në 20.000 njerëz, që kufizohen nga rreth 100 pemë të vendosur në tre linja rrethore. Në këtë zonë do të zhvillohen lojra uji, shfaqje me fishekzjarre dhe koncerte.

Qendra e ekspozitës

Kjo hapësirë ?¢â??¬â?¹?¢â??¬â?¹e madhe do të shërbejë edhe për për ngjarjet kulturore dhe argëtuese. Zona do të përmbajë një auditor, një shesh dhe një zonë takimi. Këtu vizitorët mund të marrin pjesë në seminare dhe konferenca, muzikale apo shfaqje teatrale.

 

 

Teatri i hapur

Ky teatër i madh në natyrë do të presë shfaqje, koncerte dhe ceremonitë zyrtare.Tenda që mbulon zonën është e përbërë nga panele diellore që do të mundësojnë zhvillimin e shfaqeve nëpërmjet energjisë së rinovueshme.

 

 

Një park mesdhetar

Një park i tërë më bimësi mesdhetare do të jetë brenda zonës së ekspozitës. Në të do të ekspozohen bimësi dhe ekosistemi tipik mesdhetar. Në të vizitorët do të kënë mundësi të gjejnë ushqime të lehta. Zona do të ketë 100.000 anëtarë dhe vullnetarë nga 150 vende në një rrjet prej 2,000 komuniteteve ushqimore që nxisin prodhimin e ushqimit vendor duke kombinuar cilësinë me proceset eko-miqësore.  

 

 

Cascina Triulza

Një ndërtesë e vjetër sipas traditës së fermave italiane. Është një prej fermave më të famshme të Milanos dhe do të ofrojë forma të bujqësisë.

Pavionet vetëndërtuese

Të gjitha vendet pjesëmarrëse mund të zgjedhin zonën e tyre të ekspozitës brenda Expo Milano 2015, ku mbi 150.000 metra katrorë janë të dedikuar për ekspozitën. Pavionet ndryshojnë në madhësi nga 500 deri në 5.000 metra katrorë dhe janë të vendosura në rrugën kryesore Decumano, e quajtur gjithashtu si rruga botrore.

 

 

Pavioni për koorporatat

Expo Milano 2015 do të ofrojë një zonë për korporatat. Kompanitë pjesëmarrëse mund të paraqesin rezultatet e tyre të biznesit si dhe produktet. Brenda zonës, kompanitë mund të përfitojnë nga një hapësirë ?¢â??¬â?¹?¢â??¬â?¹e personalizuar që u jep atyre dukshmërinë e markës. Ata gjithashtu mund të zgjedhin të ketë pavijonin e tyre të ndërtuar nga Expo Milano 2015, ose ta ndërtojnë vetë atë më materiale të rinovueshme dhe të riciklueshme.

Zona e ushqimit dhe pijeve

Brenda ekspozitës vizitorët e mund të gëzojnë një përvojë të vërtetë me shije! Ka një numër të madh të objekteve brenda Expo ku është e mundur që të çlodheni dhe të merrni ushqimin. Zonat freskuese kanë standarde të cilësisë të lartë në mënyrë që vizitorët të kenë një përvojë të vërtetë. Janë të gjitha llojet e shërbimeve: bare, restorante, zona ngrënie, pushimi si dhe zonat tregtare.  

 

 

Si të shkoni shkoni në EXPO Milano 2015

Ekspozita Expo Milano 2015 ndodhet pak kilometra nga qendra e Milanos, në një zonë të lidhur direkt nga tre aeroportet kryesore të qytetit dhe nga linjat kryesore të transportit publik.

Metro nëntokësore: Linja 1 lidh sistemin e rrjetit të qytetit qendror me dy parqet e makinave në stacionet Molino Dorino dhe Fiera metro.

 

 

Tre rrugët kryesore janë të lidhur me Expo: A4 Torino-Milano-Venecia, A8/A9 Milano-Como-Chiasso dhe Milano-Varese; si dhe rruga e unazës (Tangenziale Ovest) që bashkohet me autostradën A1 dhe lidh Milanin me Romën dhe Napolin.

 

 

Me tren: Stacioni i ri hekurudhor Expo do të ndërtohet në anën perëndimore të ekspozitës dhe do të lidhë linjën hekurudhore rajonale të linjave nëntokësore e të metrosë së Milanit.

Aeroportet: Aeroporti i Linate, Malpensa dhe Orio al Serio

 

Kontakte rreth EXPO Milano 2015

Expo 2015 S.p.A.

Adresa: Via Rovello, 2 – 20121 Milano

Zyrat Qendrore: Via Carlo Pisacane, 1 – 20016 Pero

Tel:  +39 02 89459400/499

Web: www.expo2015.org

Për pjesëmarrje të bizneseve shqiptare ne Expo Milano 2015, mund të kontaktoni në adresën: info@cci.al


Me te lexuarat ne Panaire