Secondary Adv

Franca hap zyrtarisht rrugen e pare me panele diellore

Këtë javë ministri francez i Mjedisit Segolene Royal ka hapur zyrtarisht rrugën e parë diellore në botë në fshatin Tourouvre-au-Perche.

 

Ajo është e gjatë një kilometër dhe ka 2,880 panele diellore.  Rruga u ndërtua nga kompania “Colas  Wattway ” dhe është dizenjuar për të prodhuar energji të mjaftueshme për të elektrifikuar ndriçim rrugor në një fshat me 3,400 banorë.

Rezina përfshin 5 shtresa silikoni, të cilat mbrojnë panelet diellorë për të siguruar qëndrueshmërinë e tyre ndaj dëmtimit. Shtrimi i rrugës kushton 5 milion euro. Kompania tha se ata presin që panelet të prodhojnë 767 kWh çdo ditë, kurse gjatë verës edhe 1,500 kWh.


Me te lexuarat ne Inovacion