Secondary Adv

Norvegjia nderton tunelin e pare ne bote per anije

Tuneli i parë në botë për anije do të ndërtohet në perëndim të Norvegjisë, pas një debati kombëtar që zgjati më shumë se një shekull.

 

Tuneli është dizenjuar nga kompania arlitektonike Snøhetta dhe kur të përfundojë së ndërtuari mund të mbështesë më shumë se 100 anije në ditë. Projekti duhet të miratohet nga parlamenti norvegjez,i cili do të financojë tunelin 1.7km.

Lartësia nga toka në tavan është 50 metër dhe gjerësia mbi 30 metër. Projekti 1 miliard NOK (11.7 miliard dollarë) do të marrë rreth katër vjet për tu përfunduar. Tuneli do të ndërtohet në gadishullin Stad dhe aktualisht është në fazën e studimit, e cila është vendosur të përfundojë gjatë këtij viti, me heqjen e mbi 7 milion ton shkëmb.

 

 

 

 

 

 

 

Me te lexuarat ne Inovacion