Secondary Adv

9 ndertesat me inovative dhe bashkekohore me fasade prej tulle

Ndërtimi me tulla daton që nga viti 7500 para erës sonë, kur në Sirinë moderne, njerëzit po përdorinin tullat e thata për ndërtimin e banesave.

 

Megjithë origjinën e tyre të lashtë, cilësia, ngjyra dhe forma e tullave bëjnë që arkitektët vazhdimisht të eksplorojnë përdorime të reja dhe të papritura të këtij materiali të gjithanshëm, për nevojat në zhvillim të klientëve.

“Arkitektura fillon kur vendosni me kujdes dy tulla bashkë. Atje ajo fillon,” këto janë fjalët e arkitektit amerikano-gjerman Mies van der Rohe në një intervistë të vitit 1959 me Neë York Herald Tribune. Në atë kohë, tullat nuk mund të konsideroheshin materialet më në modë, por Mies ishte një mbështetës i vjetër i ‘bllokut të fortë’.

 

Më poshtë po ju listojmë disa nga ndërtesat më inovative dhe bashkekohore me fasade prej tulle. Ato janë:

 

1. Teatri i Llinars del Valles nga Alvaro Siza, Spanjë 

 

2. Shtëpia e tullave nga firma arkitektonike Istudio, Indi 

 

3. Qendra kulturore “CKK Jordanki” nga Fernando Menis, Poloni 

 

4. Ndërtesa “Termeh” nga Mehdizadeh and Ahmad Bathaei, Iran 

 

5. Ndërtesa “Nieuw-Bergen,” Hollandë 

 

6. Arkivi shtetëror NRW nga Ortner and Ortner, Gjermani 

 

7. Fabrika e pijeve alkoolike “Puni”, Itali 

 

8. Ndërtesa “The Switch House,” Londër 

 

9. Qendra kulturore “Thread” nga Toshiko Mori, Senegal 

Me te lexuarat ne Inovacion