Secondary Adv

NASA do te perdore teknikat me rreze X per te kerkuar jete ne Planetin e Kuq

NASA ka njoftuar se do të përdorë një sërë teknikash përfshirë rrezet X të teknologjisë së lartë për të për të kërkuar jetë mikrobike gjatë misionit 2020 në Mars.

 

Këto instrumente janë përdorur më parë për të zbuluar shenjat më të hershme të jetës në Tokë, të tilla si thellë nëntokë- të dhe në kreshtat e oqeaneve.

Ekspertët do të përdorin fluoreshencën me rreze X dhe spektroskopinë Raman, e cila regjistron vibrime në molekula për të përcaktuar elementët, mineralet dhe përbërjet organike në shkëmbinj. Kur këto metoda janë aplikuar në Tokë, ata kanë mundësuar shkencëtarët të kufizojnë kufijtë e zbulimit ose të kuptojnë më mirë vëzhgimet e mëparshme të paqarta.

“Qëllimi ynë është që të mbledhim një sërë modelesh nga vendi ynë i uljes me potencialin më të mirë për të ruajtur të dhënat e evolucionit të Marsit, duke përfshirë praninë e jetës në qoftë se ajo ka ekzistuar aty:”, tha Dr Ëilliford, në konferencën Goldschmidt në Paris. Roboti automatik do të skanojë sipërfaqen e vendndodhjes të zgjedhur për tu ulur përpara se të marrë fotografi të detajuara dhe të mbledhë mostrat e shkëmbinjëve për t’i sjellë përsëri në Tokë.


Me te lexuarat ne Inovacion