Secondary Adv

Ja se si dukej bota 300 milione vite me pare

A keni menduar ndonjëherë se si dukej bota 100 vjet më parë?  Po rreth 10000 vjet më parë? Ne ne mendojmë se mund të bëjmë më shumë se kaq! Në këtë artikull do ju tregojmë se si dukej bota 300 milionë vjet më parë. Kjo ishte një kohë para se edhe dinosaurët të ecnin në Tokë. 

 

Ju ndoshta e dini tashmë se në këtë kohë kontinentet e Tokës ishin të bashkuara në superkontinentin të quajtur Pangea. Ky superkontinent do të shpërbëhej përfundimisht dhe do të prodhonte konfigurimin modern të kontinenteve, me të cilat ne të gjithë sot jemi shumë të njohur. Besohet që Pangea u krijua diku rreth 335 milion vjet më parë. 

Kontinenti filloi të ndahej rreth 175 milion vjet më parë nëpërmjet një procesi të njohur si lëvizja tektonike e pllakave. Kjo lëvizje graduale e tyre vazhdon ende sot. Për shembull Australia dhe India (ato ndajnë të njëjtën pjatë), janë në të vërtetë duke lëvizur në verilindje drejt Azisë dhe Oqeanit Paqësor qendror.

Kjo ndodh rreth 3.7-5.6 centimetra në vit, në varësi të vendit ku jetoni.


Me te lexuarat ne Inovacion