Secondary Adv

Apple paralajmeron se te gjithe paisjet iPhone, iPad dhe Mac jane te prekshme nga hakerat

Share on Google+

Apple ka thënë se të gjithë kompjuterët, iPhones, iPads dhe Mac po rrezikohen një mangësi e madhe sigurie që i lejon pajisjet të preken prej hakerëve.

 

Mjetet "Meltdown" dhe "Specter", të cilat u zbuluan këtë javë, ndikojnë në çdo pajisje që drejton sistemet operative të iOS dhe macOS të kompanisë, si dhe Apple TV, që gjigandi teknologjik zbuloi brenda natës. Kjo do të thotë se pajisjet Apple janë potencialisht të prekshme ndaj hakerëve duke përdorur softuer me qëllim të keq për të vjedhur të dhëna të rëndësishme si fjalëkalime ose fotografi private.

Ai tha se i pari nga dy gabimet, Meltdown, ishte zgjidhur pjesërisht nga përditësimet e softuerit të lëshuar në dhjetor dhe se nuk ishte parë ndonjë provë të kriminelëve kibernetikë që shfrytëzonin këtë të metë. Nga Specter, i cili ndikon në mikroçipët që përdor iPhone dhe iPad, është më e vështirë për t'u mbrojtur.

 

Apple është krenar për sigurinë e kompjuterëve dhe telefonave të saj. Përditësimet e softuerit kanë tendencë të lëshohen menjëherë dhe pajisjet e saj kanë tendencë të vijnë me kufizime më të mëdha sesa pajisjet Android ose Windows, të cilat mbrojnë nga hakerat. Programet mund të shkarkohen vetëm nëpërmjet App Store, dhe duhet të miratohen nga kompania.

Lukasz Olejnik, një konsulent dhe hulumtues i pavarur i sigurisë dhe privatësisë, tha se rreziku më i madh për përdoruesit e Apple, mund të vijë përmes faqeve të dëmshme duke përdorur JavaScript, një program që përdoret për të drejtuar reklamat në internet dhe aplikacione të tjera.

Apple tha se do të prezantojë një përditësim softuer në shfletuesin e saj, Safari.  "Ne në ditët në vijim planifikojmë të lëshojmë lehtësime në Safari për të ndihmuar në mbrojtjen kundër Specter”.  Përditësimet e softuerëve që ndihmojnë në rregullimin e të metave, iOS 11.2, MacOS 10.13.2 dhe tvOS 11.2, u liruan në dhjetor.


Me te lexuarat ne Inovacion