Secondary Adv

Marsi fsheh rezerva te medha ujore nen siperfaqen e tij

Share on Google+

Ka qenë një fakt i pranuar për vite që Marsi po fsheh depozita të rëndësishme të akullit. Por sasia dhe vendndodhja e ujit të ngrirë ka qenë e pasigurt, dhe asnjë hetim robotik ende nuk ka qenë në gjendje të gjejë ose nxjerrë ndonjë mostër nga sipërfaqja e fqinjit tonë planetar.

Por sipas studiuesve që kanë analizuar imazhet nga dy satelitë në orbitë, një numër vendesh në planet mbajnë "shkëmbinjtë" e madh të akullit, të ekspozuar në sipërfaqe dhe qindra metra të lartë. Studiuesit përdorën fotografi nga Orbita e Marsit për zbulimin e akullit të ekspozuar nga pjesët e sipërfaqjes. Erozioni ka krijuar shkëmbinjtë e madh të akullit, deri në 300 metra gjatësi.

Rezervat e akullit janë një zbulim i rëndësishëm për çdo mision të mundshëm në Mars. Jo vetëm Gjetja e ujit ose hidrogjenit dhe oksigjenit për frymëmarrje dhe për karburantin e raketave, do ta bënte cdo gjë shumë më e lehtë, por gjithashtu mund t'u ofrojë hulumtuesve të dhëna të rëndësishme për mënyrën se si klima e Marsit ka ndryshuar gjatë viteve.  Diçka e shkaktoi akullin dhe kjo gjë ka më shumë gjasa të jetë dëborë mendojnë studiuesit.


Me te lexuarat ne Inovacion