Secondary Adv

Njihuni me menyren me te re prodhimit te energjise elektrike

Share on Google+

Studiues në Universitetin e Shkencës dhe Teknologjisë në Arabinë Saudite (KAUST ) kanë mësuar se si të prodhojnë energji elektrike nga nxehtësia e tepërt e Tokës përmes një tuneli kuantik.

 

Tuneli kuantik është një fenomen në të cilin grimcat janë në gjendje të hyjnë përmes një pengese që, sipas rregullave të mekanikës klasike, zakonisht  nuk janë në gjendje ta kalojnë.

Përdorimi i tunelit kuantik për të korrur energjinë nga nxehtësia rrezatuese e Tokës përfshin një antenë të projektuar posaçërisht për të identifikuar këtë nxehtësi të tepërt si valë elektromagnetike me frekuencë të lartë, dhe pastaj transformojnë sinjalet në një ngarkesë të drejtpërdrejtë elektrike.

Ngrohja e prodhuar nga rrezet e diellit që godasin tokën rezulton në një rrjedhje të vazhdueshme të rrezatimit infrared, që nëse është e pashfrytëzuar, është energjia e lirë që humbet.

Është vlerësuar se prodhimi global i rrezatimit infrared mund të jetë po aq sa miliona gigavat për sekondë. Meqenëse gjatesita e valëve infra të kuqe është e shkurtër, shkencëtarët në KAUST duhet të krijojnë mikro-antena të përshtatshme për të kapur këtë nxehtësi.

Nuk ka dioda komerciale në botë që mund të veprojnë në frekuencë kaq të lartë ", tha studiuesi kryesor Atif Shamim. "Kjo është arsyeja pse ne u kthyem në tunel kuantik.” Ndërsa elektronet kalojnë nëpër këtë pengesë, ato konvertohen në një rrymë elektrike të drejtpërdrejtë.

 

Teknologjia mund të zbatohet për panelet diellore, të cilat aktualisht po korrin vetëm një përqindje të vogël të nxehtësisë dhe energjisë së dritës të disponueshme për energji elektrike. Ndërsa ka ende punë për t'u bërë, potenciali për mënyrën se si mbledhim dhe përdorim energjinë është i madh. 


Me te lexuarat ne Inovacion