Secondary Adv

Shpikja e re e shkencetareve mund te rrise jeten e baterise se telefonit tuaj

Share on Google+

Bateritë e dobëta janë “tmerri” i përdoruesve të smartfonëve, por një shpikje e re nga një grup shkencëtarësh nga Singapori do t’i japë fund këtij problemi.

 

Bateritë e litiumit përdoren gjerësisht, nga smartphone-t, në laptopë, në makinat elektrike, tha profesor Rachid Yazami, një shkencëtar në Universitetin Teknologjik Nanyang (NTU), i cili krijoi inovacionin.

Prof Yazami, një 64-vjeçar frëng-maroken, i tha The Straits Times në NTU të enjten e kaluar se potenciali më i madh i kësaj baterie do të ishte në automjetet elektrike. "Njerëzit nuk ndryshojnë makinat e tyre aq shpesh sa bëjnë me smartphone-t, kështu që secili do të dëshironte që makina e tyre të zgjaste më shumë se 10 vjet. 

Ideja e tij mori interesin nga prodhuesit kryesorë elektronikë të botës, duke përfshirë Apple, Panasonic dhe Samsung, kur e paraqiti atë në Seminarin Ndërkombëtar të Baterive në Shtetet e Bashkuara në mars të vitit të kaluar.

Shpikja kërkon shtimin e një elektrode të tretë në majë të dy poleve në bateri tipike të litiumit. Duke vepruar kështu, bateria mund të rigjenerohet deri në 95 për qind të kapacitetit të saj origjinal.

Profesor Yazami beson se zgjidhja e tij mund të jetë e dobishme për përdoruesit e iPhone, duke marrë parasysh see Apple kompania gjigande e teknologjisë muajin e kaluar ngadalësoi modele të vjetra për të mbrojtur zvegëlimin e fuqisë së baterisë.  


Me te lexuarat ne Inovacion