Secondary Adv

Ky sistem i ri i IA mund te zbuloje se cfare po mendoni

Share on Google+

Që kur njerëzit kanë bërë përparim në fushën e IA-së, ka pasur gjithmonë skepticizëm rreth idesë të dhënies së makinerive inteligjencë. Pavarësisht nga kritikat në të gjithë botën, një grup shkencëtarësh japonezë të kompjuterave kanë zhvilluar një sistem të ri IA të aftë për të vizualizuar  mendimet njerëzore.

 

Po! Ne po flasim për një teknologji që mund ta shohë mendimin njerëzor ose t'i konvertojë ata në fotografi. Është gjithmonë e frikshme të dini se një person tjetër mund të lexojë mendimet tuaja. Imagjinoni rastin kur teknologjia mund të shohë atë që po mendoni!

Si punon?

Në thelbin e kësaj teknologjie qëndron aftësia për të analizuar trurin e njeriut.  Shkencëtarët përdorën fMRI ose Functional MRI për të analizuar trurin mbi skanimin tradicional MRI që vetëm mund të monitorojnë aktivitetin e trurit. Përkundrazi, fMRI mund të gjurmojë qarkullimin e gjakut në tru dhe madje edhe në valët e trurit.

Sistemi i përdor këto të dhëna të marra nga skanimi për të vendosur se çfarë ka menduar subjekti. Të dhënat që rezultojnë konvertohen në formatin e imazhit, i cili është bërë i mundur duke dërguar të dhënat përmes një rrjeti kompleks nervor që bën dekodimin aktual.

Por kjo teknologji nuk mund të kuptojë gjithçka nga fillimi. Makineria duhet të trajnohet së pari për të mësuar se si funksionon truri i njeriut. Duhet të përdoret për të gjetur rrjedhën e gjakut.

Sapo makina merr kontrollin e procesit, ajo fillon projektimin e imazheve që kanë një ngjashmëri të thellë me atë që subjekti po mendonte. Kjo u bë e mundur vetëm përmes punësimit të shtresave të shumëfishta të DNN ose rrjeteve të thella nervore.

Kur DNN është ngarkuar me përpunimin e imazheve, një rrjet DGN përdoret për të krijuar imazhe me saktësi më të madhe. Dallimet në krijimin e imazhit me dhe pa DGN janë shumë të ndryshme. Metoda e testimit përfshin dy hapa. Së pari, subjektit i shfaqet një imazh, dhe më pas, IA rikrijon imazhet. Pjesa tjetër e procedurës e bën subjektin të kujtojë imazhet në mendjen e tij/saj. Pas së cilës, sistemi IA rikrijon imazhet në kohë reale.


Më të lexuarat në Inovacion