Secondary Adv

Testi i glukozes tashme jo nepermjet gjakut por djerses

Share on Google+

Testet e dhimbshme të gjakut të cilat funksionojnë duke pickuar gishtin disa herë në ditë, për miliona diabetikë mund të shndërrohen në diçka të së shkuarës.

 

Një zbulim i ri ngjashëm me një leukoplast i cili ngjitet në lekurë për të testuar nivelin e glukozës, është krijuar së fundmi nga shkencëtarët. Pajisja e krijuar nga universiteti kërkimor i Bath, funksionon duke vlerësuar nivelin e sheqerit në djersën e njeriut dhe jo në gjakun e tij. Pra analiza apo testimi i nivelit të sheqerit në gjak, që kryhet nga personat e sëmurë me diabet, nuk kryhet duke marrë një mostër të gjakut por përmes djersës së njeriut. Shpresohet që pajisja në formë leukoplasti e cila vendoset në lëkurë, një ditë të lidhet me një aplikacion smartphone për të paralajmëruar diabetikët kur atyre u duhet të ndërmarrin veprime. 

Nëse kryhen prova me të mëdha të cilat rezultojnë me sukses pajisja, mund të zëvendësojë metodën aktuale, që konsiderohet e papëlqyeshme, për të testuar nivelet e sheqerit. Profesori Richard Guy dhe kolegët zbuluan që matësi i ri ishte i saktë pasi e testuan atë tek derrat dhe dy vullnetarë njerëzorë. Kjo është një metodë jo-invazive, pa gjilpërë, metoda për të monitoruar sheqerin në gjak ka provuar një qëllim të vështirë për tu arritur më parë por që tashmë është bërë realitet.Pajisja  elektrike, e cila vendoset në dorë, përcakton glukozën në lëkurë përmes një sërë sensorësh në miniaturë. Ajo mat sasinë e sheqerit në gjak pa e çpuar lëkurën duke tërhequr glukozën nga lëngu midis qelizave në të gjithë folikulat e flokëve.

 

Glukoza mblidhet në rezervuare të vegjël ku edhe matet, duke ofruar mundësinë për të marrë të dhëna çdo 10 deri në 15 minuta gjatë disa orëve. Fasha ngjitëse e lëkurës është më e saktë se pajisje të tjera eksperimentale, sepse mund të veprojë në një zonë shumë më të vogël.

 

Ekipi fillimisht kreu teste në lëkurën e derrit, e cila tregoi se mund të përcjellë me saktësi nivelet e glukozës në të gjithë gamën e parë tek pacientët diabetikë njerëz.Testet e mëtejshme në dy vullnetarë njerëz, të publikuara në Nanoteknologjinë e Natyrës, përsëri treguan se mund të gjurmonin variacionet e sheqerit në gjak gjatë gjithë ditës. Studiuesit kanë përdorur grafenën si një nga komponentët, pasi ajo sjell përparësi të rëndësishme. Potencialisht me kosto të ulët dhe miqësor me mjedisin, zbulimi i ri në fushën e mjekësisë do të sjellë mjaft benefite dhe komoditet tek të sëmurët diabetikë.


Më të lexuarat në Inovacion