Secondary Adv

Anija e pare kozmike e cila do te ’preke diellin’

Share on Google+

Ju ndoshta nuk mendoni për këtë gjatë përditshmërisë tuaj, por sistemi diellor është mjaft i rëndësishëm. Pa të, nuk do të ishim këtu, dhe ylli ynë i vogël miqësor po e furnizon planetin tonë me jetë që prej një kohe mjaft të largët.

 

NASA e ka studiuar atë në distancë për një kohë të gjatë, por në të vërtetë të gjendesh shumë afër me një top gjigant shpërthyes të plazmës jashtëzakonisht të nxehtë është një gjë e ndërlikuar. Sonda diellore Parker, e quajtur sipas shkencëtarit Eugene Parker, i cili teorizoi për herë të parë ekzistencën e erës diellore, synon të jetë mjeti i parë artificial për të "prekur Diellin", siç thotë NASA, dhe ajo sapo ka arritur një moment të rëndësishëm.

 

Vetëm disa ditë më parë, sonda, e cili parashikohet të niset më 31 korrik 2018, bëri një udhëtim në mesnatë nga qendra e fluturimit Space Goddard të NASA-s në Bazën e Përbashkët Andrews, të dyja të vendosura në Maryland, dhe pastaj fluturoi në Florida për të vazhduar testimin. Duke supozuar se të gjitha shkojnë sipas planit,montimi përfundimtar i anijes do të zhvillohet në Operacionet Hapësinore  Astrotech dhe pastaj do të presë udhëtimin e saj mjaft të rrezikshëm drejt qiellit.

 

Parker Solar Probe dhe ekipi kryen një udhëtim të qetë nga ekuipazhi i Air Force C-17 nga 436, tha Andy Driesman, menaxher i projektit të Parker Solar Probe, në një deklaratë. Ky është fluturimi i dytë më i rëndësishëm i Parker Solar Probe, dhe ne jemi të ngazëllyer për të qenë të sigurtë në Florida dhe të vazhdojmë punën para nisjes së anijes kozmike.Në fund të korrikut,sonda do të niset nga Kennedy Space Center në Florida, dhe prej andej do të fillojë një mision shtatëvjeçar për të bërë vëzhgime të yllit tonë dhe me shpresë t'i përgjigjen disa pyetjeve intriguese që kanë përbuzur shkencëtarët per dekada.

 

Në fund të fundit, të dhënat e mbledhura nga misioni mund të ndihmojnë  në përmirësimin e parashikimit të motit të hapësirës, ​​e cila është akoma një shkencë e pasaktë. Nga ajo çfarë thuhet, misioni do të kushtojë 1.5 miliardë dollarë, dhe sonda do të bëjë 24  kalime në orbitën e diellit. Në pikën më të afërt, ajo do të arrijë një distancë prej 3.9 milion milje, në të cilën temperatura do të jetë e nxehtë mjaftueshëm për të shkrirë çelikun. Mburoja e trashë e karbonit do të parandalojë shkatërrimin e sondës teksa mbledh të dhënat esaj dhe shpresojmë që të sjellë disa imazhe të pastra në të njëjtën kohë.


Më të lexuarat në Inovacion