Secondary Adv

Printimi 3D ne te ardhmen mund te coje ne prodhimin e materialeve fleksibel

Share on Google+

Llojet më të zakonshme të printimit 3D përfshijnë përdorimin e plastikës së shkrirë ose përdorimin e një lazeri për të ngurtësuar grimcat e vogla, shtresë pas shtrese, dhe për të ndërtuar ngadalë objekte të ngurta.

 

Por studiuesit në Laboratorin Kombëtar të Lawrence Berkeley të Departamentit të Energjisë kanë gjetur një mënyrë për të ndryshuar rrënjësisht këtë proçes, lëngjet 3D të printuara brenda lëngjeve të tjera - dhe kjo mund të nënkuptojë përparime të mëdha në ndërtimin e pajisjeve. Vetë printeri është një model i jashtëm që hulumtuesit mundën të modifikonin duke zëvendësuar extruderin me një pompë shiringash që ushqente një gjilpërë shumë të hollë që nxjerr ujin në vend të plastikës të shkrirë. Makina pastaj u ri-programua për të krijuar modele tre-dimensionale, pasi shumë printera 3D në mënyrë tipike bëjnë vetëm lëvizje dy-dimensionale duke ndërtuar çdo shtresë të një modeli. 

Uji ka prirjen të shpërbëhet në pika pasi është nxjerrë por qëllimi i këtij hulumtimi ishte për të krijuar struktura të vazhdueshme të lëngshme që mbajnë formën e tyre me kalimin e kohës. Studiuesit zgjodhën ujin si lëng që është nxjerrur, dhe vaj silikoni si medium bazë, por me modifikime të lehta për të dyja. Nanogrimcat e artë në ujë i bashkëngjiten molekulave të polimerit në vajin e silikonit për të krijuar një mur duke mbajtur dy lëngjet të ndara. Nanogrimcat e vogla të arta u shtuan në ujë, ndërsa molekulat që lidhen me metalet u përzien në vaj silikoni.

 

Ndërsa përzierja e ujit është injektuar në vajin e silikonit, nanopartikalet e artë ndërveprojnë me ligandat e polimerit për të krijuar një mbështjellëse elastike fleksibël rreth ujit për ta mbyllur atë në vend dhe për ta parandaluar atë nga shpërndarja dhe humbja e formës së saj unike. Teknologjia e printimit 3D duket vazhdimisht në kulmin e revolucionarizimit të fushave të panumërta, nga prodhimi i ushqimeve  të shpejta, dhe dobësitë për këtë hulumtim janë se, përsëri, nuk do të shohim ndonjë produkt novator të dalë prej saj për shumë vjet . Por aplikacionet e mundshme janë ende interesante. 

Hulumtuesit besojnë se kjo teknikë e re e shtypjes 3D mund të ndihmojë në krijimin e mënyrave të reja për të prodhuar kimikate të komplikuara, si makinat me bazë lëngje që drejtojnë  grimca nanoscale për të ndihmuar në ndërtimin e përbërjeve të reja. Por edhe më emocionuese është ideja e printimit 3D të lëngjeve elektronike të cilatdo të përkulen brenda pajisjeve elektronike pa e humbur formën e tyre. Të gjithë do të ishin shumë entuziastë dhe në rradhë të parë për të blerë një iPhone që do të kërcente kur të rrëzohej, në vend që të shkatërrohej.


Më të lexuarat