Secondary Adv

Bateria e zinkut mund te zevendesoje ate te litiumit tek telefonat

Share on Google+

Në një botë më të përsosur, bateria juaj e telefonit do të zgjaste lehtësisht gjatë gjithë ditës, nuk do të degradonte me kalimin e kohës dhe, më së shumti, nuk do të shpërthejë. 

 

Kjo mund të tingëllojë si një ëndërr, por studiuesit në Universitetin e Merilendit kanë zhvilluar një bateri të re me ujë dhe zink që mund të përmbushte në një farë mënyre të gjitha këto kritere dhe mund të përfundonte  në elektronikën e konsumit në të ardhmen. Detajet e baterisë, e cila u zhvillua me Laboratorin e Kërkimit të Ushtrisë së SHBA dhe Institutin Kombëtar të Standardeve dhe Teknologjisë, u botuan në revistën Nature Materials të hënën. 

Kombinimi i zinkut dhe ujit është veçanërisht i efektshëm në luftimin e çështjeve të sigurisë, të tilla si ato që shkaktuan shpërthimin e baterive Samsung Galaxy Note 7 në vitin 2016, duke çuar në tërheqjen masive të telefonit dhe më pas në shkatërrimin e saj. Bateria e re sipas studiuesve, nuk paraqet rreziqe të njëjta me baterinë e litiumit të zakonshëm në telefonë dhe laptopë. Por as nuk është një kompromis kur bëhet fjalë për jetëgjatësi ose aftësi për të mbajtur një bateri të karikuar.

 

Bateritë e zinkut nuk janë të reja dhe kanë qenë prej kohësh një opsion i sigurt dhe i lirë për energjinë, por në të kaluarën ata janë ndalur edhe nga cikli i tyre i kufizuar i jetës dhe nga dendësia e ulët e energjisë. Në anën tjetër, bateria e litiumit, ka qenë shumë efektive në këto zona, por nuk ka një regjistër të panjollë sigurie. Bateria e re e " zinkut ujor " ofron më të mirën nga të dy botët, sipas Fei Wang. "Bateritë me bazë uji mund të jenë vendimtare për parandalimin e zjarreve në elektronikë, por ruajtja e tyre dhe kapaciteti i tyre janë të kufizuara deri tani", tha ai në një deklaratë. 

Për herë të parë ne kemi një bateri që mund të konkurrojë me bateri litium-jon në densitetin e energjisë, por pa rrezikun e shpërthimit apo zjarrit. Studiuesit thanë se bateria e tyre e re mund të përdoret në elektronikën e konsumit. Ajo gjithashtu mund të përdoret në kushte ekstreme për të përmirësuar performancën e automjeteve të përdorura në ambjentin hapësinor, ushtarak dhe në oqean të thellë, ku një bateri shpërthyese mund të jetë katastrofike.


Më të lexuarat në Inovacion