Secondary Adv

Nje pajisje qe furnizon me energji shtepine duke djegur mbeturinat

Share on Google+

Një shpikës amator ka krijuar një kremetor mbeturinash që lejon familjen e tij të riciklojë mbeturinat e tyre në shtëpi. 

 

 Nik Spencer, 48 vjeç, thotë se pajisja, e cila ka përmasat e një makine larëse, mund të gjenerojë energji të mjaftueshme për të ngrohur një shtëpi. Prototipet janë duke u testuar dhe ai shpreson që një ditë kjo pajisjei do të bëhet e zakonshme, i përshtatshëm për tu vendosur së bashku me lavastoviljen. Shpikja e Spencerit, e quajtur Njësia e Burimeve të Energjisë në Shtëpi, ose HERU, mund të riciklojë shumicën e mbetjeve shtëpiake, duke përfshirë pelena, gota me kafe dhe plastike. Punon duke ngrohur mbeturinat dhe duke e shndërruar atë në një sasi të vogël hiri, e cila mund të ndizet në mënyrë të sigurtë në fund të kanalit. Heru ka të bashkangjitur një kazan, i cili siguron që shkarkimet e mundshme të rrezikshme të gazit janë filtruar jashtë. Një cikël tetë orësh mund të prodhojë energji të mjaftueshme për të ngrohur një bolier të ujit të nxehtë, si dhe djegien e plehrave që përndryshe do të përfundonin në vende masive ku grumbullohen plehrat.  

 

Gjithashtu mësohet që kjo pajisje nuk riciklon metal dhe xham të cilat kërkojnë temperatura shumë më të larta për t'u shformuar por nëse këto sende përfundojnë në makinë rastësisht, ato nuk do të shkaktojnë asnjë dëm. Spencer projektoi idenë e ndërtimit të një fabrike riciklimi që dërgon një flotë kamionësh për të mbledhur materiale të rinovueshme. Ai llogariti se ishte e mundur të kursente sasi të mëdha të karbonit nëse materiali i mbeturinave ishte djegur në shtëpi, në vend që të transportohej në vende me hapësira të mëdha ose edhe jashtë vendit. Z. Spencer, shpikja e të cilit kushtoi  12,000 paund për të ndërtuar, tha: "Unë mund të shoh një kohë në të ardhmen ku mbledhja e mbeturinave është zhdukur plotësisht dhe materialet e vetme që riciklohen janë qelqi dhe metali. Është krejtësisht joefikase të mblidhen materiale të riciklueshme nga një shtëpi të cilat në të kundërtën mund të digjen për të gjeneruar ngrohje në shtëpi. 

 

HERU punon duke përdorur piroliza me temperaturë të ulët, dekompozimin e lëndës në mungesë të oksigjenit. Z. Spencer tha se proceset e ngjashme ndodhin në natyrë, nxehtësia nga korrja e tokës gjatë miliona viteve prodhon naftë, gaz dhe qymyr. HERU përshpejton këtë proces duke përdorur tubat e nxehtësisë. Ngrohja vendoset në një cilindër që është sa madhësia e kazanit të një makine larje. Dhoma nxehet në 100C (212F), e cila e than lagështirën nga mbetjet për të krijuar më pas avull. 

 

Ky avull kalon mbi këmbyesit e nxehtësisë që e transferon atë për të ngrohur furnizuesin me ujë. Temperatura pastaj rritet deri në 300C (572F), e cila shkakton pirolizën dhe i kthen mbeturinat në një substancë të ngjashme me qymyrin. Oksigjeni pastaj derdhet përsëri në dhomë dhe mbeturinat pirolizuese digjen. Energjia e prodhuar përdoret për të ngrohur ujin në bolier. Procesi zgjat nga pesë deri në tetë orë. 


Më të lexuarat