Secondary Adv

General Magic ka krijuar smartphonin e pare ne vitin 1994

Share on Google+

Është kompania teknologjike Magic General ajo që shpiku smartphone më shumë se një dekadë para se teknologjia të godasë tregun, por ndoshta nuk keni dëgjuar kurrë për këtë. Magic General shpiku një smartphone, të cilin ata e quajtën Crystal Pocket, në 1994, 13 vjet përpara se iphone tu krijonte. 

 

Por kompania, e cila ishte në pronësi të Apple, ishte shumë përpara krahasuar me kohën për të cilën bëhej fjalë. Askush nuk e bleu pajisjen, dhe ata shpejt falimentuan. Interneti nuk ishte aq i shpejtë dhe në të njëjtën kohë konsumatorët u ballafaquan me çmimin prej 800 dollarësh, që do të ishte 1.200 dollarë tani, për ironi pikërisht poshtë çmimit të lartë të rangut të iPhone X sot. Historia do të gjykojë se General Magic kishte të drejtë për gjithçka, duke përfshirë shpikjen e emoticons dhe emoji, duke përdorur një ekran prekje dhe ikona për email, thirrje telefonike dhe kalendarin. 

 

Edhe pse Pocket Crystal ishte një dështim, idetë e General Magic ishin ato të cilat frymëzuan stafin e tyre që e shndërroi në atë që është sot Silicon Valley dhe themeloi  faqet e internetit si eBay, LinkedIn dhe krijoi sistemin operativ Android. Punonjësi më i ri në General Magic, një 20-vjeçar i quajtur Tony Fadell, më vonë do të ishte pjesë e ekipit që krijoi  iPod dhe iPhone. Historia e General Magic është paraqitur në një dokumentar të ri i cili u prezantua në Festivalin e Filmit të Tribeca.  

 

Së bashku me Porat, General Magic u themelua nga zhvilluesit origjinal Macintosh Andy Hertzfeld dhe Bill Atkinson. Në vitin 1993, General Magic më në fund lansoi një pajisje që e quanin Communicator Magjik, i cili ishte rreth madhësisë së një TV  të vogël portativ. Në Fry's, një zinxhir elektronik, stafi nuk ishte trajnuar për të nxjerrë në pah pajisjet që ishin vendosur në pjesën e prapme të dyqanit. Kostoja prej $ 800 i largoi njerëzit dhe konsumatorët u hutuan nga gjithë ato butona që përmbante telefoni. Në atë kohë vetëm një në 100 veta kishte telefon celular dhe mesazhi i parë SMS ishte dërguar dy vjet më parë. 

 

Ishte një katastrofë e tillë që General Magic shiti vetëm 3,000 pajisje. Michael Stern, avokati i përgjithshëm i kompanisë, kujton të ketë kontrolluar listën e blerësve dhe gati secili prej tyre ishte i njohur për të si pjesë e miqve ose familje.


Më të lexuarat