Secondary Adv

Nasa po teston rritjen e bimeve ne hapesire

Share on Google+

Do të ishte mirë nëse të rrisësh bimë në hapësirë të ishte njësoj e lehtë si edhe në tokë por, pa gravitet, farërat mund të fluturojnë. Uji nuk derdhet pra nuk rrjedh. Dhe dritat artificiale dhe freskia duhet të manipulohen vetëm për të përsëritur diellin dhe erën. 

 

Por NASA ka vendosur që kopshtaria në hapësirë ​​do të jetë vendimtare për gjeneratën e ardhshme të eksploruesve, të cilët duhet të ushqehen në misionet në Hënë ose Mars, që mund të zgjasin muaj apo vite. Ushqyesve të domosdoshëm, si vitaminat C dhe K, ndahen me kalimin e kohës në ushqime të ngrira. Pa to, astronautët janë gjithnjë e më të prekshëm ndaj infeksioneve, koagulimit të dobët të gjakut, kancerit dhe sëmundjeve të zemrës. Pra, agjencia amerikane e hapësirës është kthyer në vend për botanistë profesionistë dhe botanistë të rinj të shkollave të mesme, në fakt për t'i ndihmuar ata të praktikojnë.  

 

"Në Tokë ekzistojnë dhjetëra mijëra bimë të ngrënshme që me sa duket mund të jenë të dobishme dhe bëhet një problem i madh për të zgjedhur se cilat prej këtyre bimëve janë më të mirët për prodhimin e ushqimit për astronautët", shpjegoi Carl Lewis, drejtor i Kopshtit Tropical Botanik , e cila po udhëheq nismën. Kopshti me bazë në Miami ka identifikuar 106 lloje bimore që mund të bëjnë mirë në hapësirë, duke përfshirë lakra dhe sallata me gjethe.

 

Ata kanë regjistruar 15,000 studentë botanistë nga 150 shkolla për të rritur bimët në kushte hapësinore  në klasat e tyre. Projekti katërvjeçar është gati në gjysmën e rrugës dhe paguhet nga një grant prej 1.24 milion dollarë nga NASA. Përdorimi i kutive të manipuluara me dritat që imitojnë kutitë e rritjes të përdorura në hapësirë, studentët duhet të priren të mbajnë bimë dhe të regjistrojnë të dhëna për progresin e tyre, që përfundimisht ndahet me NASA-n. Kutia e parë jme rritje për hapësirë, e pajisur me drita LED, e quajtur Veggie, është testuar në postën orbitale në vitin 2014.  

 

Disa prejdegëve të sallatës nuk kanë mbirë, dhe disa janë tharë nga thatësira. Një mision në 2014 i NASA-s u përqëndrua në 'robogardens' të përdorur për të rritur bimët në hapësirë. Tani, ka dy kuti Veggie të cilat rriten në ISS, së bashku me një të tretë, të quajtur Advanced Plant Habitat. Ushqimi që rritet është korrur vetëm me raste dhe arrin vetëm një gjethe ose dy për astronaut, por ia vlen, tha NASA astronauti Ricky Arnold. Bimët nuk kanë nevojë për gravitet me qëllim që të rriten. Ata vetëm orientohen drejt dritës. Sipas Massa, një fabrikë e mirë e hapësirës duhet të jetë kompakte dhe të prodhojë shumë ushqime të ngrënshme.

 

Bimët gjithashtu duhet të përshtaten mirë në një anije kozmike si ISS, e cila ka një temperaturë prej 22 Celsius, 40 përqind lagështi relative dhe dioksid karboni të lartë rreth 3.000 pjesë për milion. Disa prej mjelljeve të testuara nga studentët pritet të fillojnë në muajt e ardhshëm, përfshirë një lloj të veçantë sallate. Në vitin e ardhshëm, domatet mund të jenë në menu. NASA po shqyrton mundësinë e kopshtarisë hapësinore robotike, për të automatizuar procesin kështu që ekuipazhi mund të fokusohet në detyra të tjera. Por shumë astronautë thonë se u pëlqejnë të mbajnë bimë, sepse  i ndihmon ata të mbajnë lidhjen me Tokën.


Më të lexuarat