Secondary Adv

Lazerat mund ta bejne kompjuterin 1 milion here me te shpejte

Share on Google+

Një milion miliardë operacione në sekondë. Ky është premtimi i një teknologjie të re informatike që përdor impulse të dritës me lazer për të bërë një prototip të njësisë themelore të informatikës, 1 kuadrillion herë në sekondë. Kjo është rreth 1 milion herë më shpejt se shpejtësia në kompjuterët modernë. 

  

Kompjuterët tradicionalë mendojini në terma 1s dhe 0s. Çdo gjë që ata bëjnë, nga zgjidhja e problemeve të matematikës, e deri tek prezantimi i botës së një video loje, përbën një koleksion shumë të përpunuar të operacioneve 1-ose-0, ose ndryshe po ose jo. Dhe një kompjuter tipik në 2018 mund të përdorë bitë silikoni për të kryer më shumë ose më pak 1 se miliardë nga ato operacione për sekondë. Në këtë eksperiment, studiuesit pulsonin dritën lazer infra të kuqe në skajet e selenit në formë krimbi, duke lejuar çipin e silikonit të kalonte nga "1" në "0" duke vepruar njëjtë si një procesor normal kompjuteri vetëm se sipas studimit, një milion herë më i shpejtë.

 

Pra, elektronet nuk qëndrojnë gjatë në trajektore, por sapo të jenë në vijë, impulset shtesë  të dritës do t'i hedhin ata në mes të dy pistave para se të kenë një shans që të bien në një gjëndje të pangacmuar. Këto lloj goditjesh para dhe mbrapa, 1-0-0-1-0-1-1-0-0-0-1 pa pushim në shkrepje shumë të shpejtë , është lënda e informatikës. Në planin afatgjatë, ne shohim një shans realist për futjen e pajisjeve të informacionit kuantik që kryejnë operacione më shpejt se një luhatje e vetme e valëve të lehta", tha në një deklaratë studjuesi i studimit Rupert Huber, profesor i fizikës në Universitetin e Regensburgut në Gjermani. Megjithatë, studiuesit në fakt nuk kryen ndonjë operacion kuantik në këtë mënyrë, kështu që ideja e një kompjuteri kuantik në temperaturë dhome është ende krejtësisht teorik. Pra, hulumtuesit ende duhet të tregojnë se mund të përdoret në një kompjuter praktik. Ndërsa, eksperimenti mund të hapte derën për informatikë konvencionale  super  të shpejtë dhe ndoshta edhe për informatikë kuantike në situata që ishin të pamundura për tu arritur deri më tani. 


Më të lexuarat