Secondary Adv

Ja se si rrjeti 5G do i ktheje telefonat pas ne kohe

Share on Google+

Pajisjet e para 5G mund të mbërrijnë më në fund vitin e ardhshëm, që do të thotë që prodhuesit e smartfonëve janë duke u marë me detajet tani.   

 

Ndryshe nga shumë përmirësime të tjera të komponentëve që smartphonët kanë parë gjatë dekadës së fundit, si kamera më të mira, procesorët më të shpejtë dhe ekranet më të ndritshme, radiot 5G do të kërkojnë disa kompromise të projektimit që do të duken të prapambetura, të paktën për konsumatorët të cilët janë mësuar të përdorin pajisje të holla dhe të lëmuara. Problemi, siç tregon Lightreading, është se 5G do të mbështetet në spektër shumë më të lartë të frekuencës se sa përdorimi i rrjeteve tona aktuale. Frekuencat më të larta u mundësojnë atyre shpejtësinë shumëgigabit që kanë qenë aq shumë të reklamuara nga rrjetet, por me koston e depërtimit. 

 

Valët e frekuencave më të larta të radiove udhëtojnë më pak se sa sinjalet e mesme ose të brezit të ulët, dhe më e rëndësishmja, ato nuk depërtojnë mirë nëpër objekte. Pse kjo ka rëndësi për dizajnin e smartfonëve? Në qoftë se dora me të cilën po mbajmë telefonin është vendosur mbi antenën ose duke penguar vijën e parë të stacionit të qelizave, atëherë lidhja juaj mund të dëmtohet ose në raste të tjera të humbasë. Së paku, kjo do të thotë që prodhuesit e smartfonëve do të duhet të dizenjojnë në antena të shumta, të cilat mund të ndryshojnë materialet e pajisjeve, si dhe formën dhe madhësinë e tyre. 

 

Pjesa e pasme e smartphonëve që aktualisht është prej metali, ka të ngjarë të zhduket krejtësisht, madje edhe anët metalike që janë një element kryesor i smartfonit modern mund të ridizejnohen. Për raundin fillestar të pajisjeve 5G, ne gjithashtu mund të shohim një kthim në antenat e dala, tepër të shëmtuara që ishin një element kryesor i celularëve më parë. Pasojë tjetër e kufizimeve të dizajnit të 5G mund të jetë që zgjat edhe më shumë për smartfonët 5G që të bëhen të zakonshëm. Edhe nëse rrjetet dhe pajisjet e para 5G do të lëshohen në fillim të vitit të ardhshëm, do të duhet të kalojnë vite deri sa rrjetet 5G të jenë më të zakonshme.  

 

Përhapja e rrjetit  5G në një spektër të gjerë do të marrë më shumë punë sesa përmirësimi i rrjeteve nga 3G në 4G, pasi transportuesit me wireless do të duhet të ndërtojnë qindra vende të qelizave të vogla në çdo qytet. Ndërsa kjo punë është duke avancuar gjithnjë e më shumë, krijuesit e smartfonëve nuk mund të mos duan të bëjnë më të shëmtuar dhe më të shtrenjtë smartphonët e tyre, në mënyrë që të përfshijë një tipar që 90% e klientëve nuk do të mund të kenë madje as akses në të. Apple, në veçanti, kurrë nuk ka qenë në një nxitim për të përfshirë teknologjitë më të fundit celulare në iPhones e saj, veçanërisht në qoftë se vjen me koston e kompromiseve të dizajnit.


Më të lexuarat