Secondary Adv

Robotet jane pershtatur per te perqafuar njesoj si njerezit

Share on Google+

Robotët kanë pësuar me kalimin e kohës shumë ndryshime dhe përmirësime, madje duke i afruar dhe përshtatur ata me njerëzit. Tashmë robotët mund të ju përqafojnë nëse afroheni të bëni të njëjtin veprim. 

 

Përqafimet na bëjnë të ndjehemi të ngrohtë dhe të sigurt por në të njëjtën kohë të ngushëlluar dhe të dashur. Pra një robot do të ju kthejë mbrapsht një përqafim nëse ju bëni të njëjtën gjë. Por nuk është ende e qartë saktësisht se si një përqafimnga një robot krahasohet me një përqafim njerëzor dhe nëse përqafimi i një robot mund të japë ndonjë nga përfitimet që marrim nga përqafimi i njerëzve. Në konferencën ndërkombëtare për ndërveprimin robotik të njeriut (HRI) , Alexis E. Block dhe Katherine J. Kuchenbecker nga Departamenti i Inteligjencës në Shtutgart, Gjermani, paraqitën një letër të quajtur "Mbështetja Emocionalisht e Njerëzve përmes përqafimeve robotike". Puna e tyre hulumton se si robotët mund të dizajnohen më mirë dhe të mësohen të japin lloje të përqafimeve që njerëzit do të duan. Nëse ju përqafoni robotët sa herë që i shihni ato dhe ndonjëherë dëshironi që këta robotë të jenë paksa më të ngrohtë dhe më të butë, ky hulumtim është definitivisht për ju.  

 

Ka shumë hulumtime që tregojnë se përqafimet ofrojnë përfitime të prekshme  shëndetësore, duke përfshirë zvogëlimin e presionit të gjakut, si dhe përmirësime të rëndësishme në shëndetin mendor, si përforcimi i mbështetjes sociale dhe lehtësim stresi. Për shumë njerëz përqafimet janë një mënyrë e natyrshme për të shprehur dashuri dhe dhënia e një përqafimi është diçka që vjen pothuajse instinktivisht. Si njerëz, ne marrim shumë gjurmë të gjuhës trupore nga përqafimi, dhe si ata që përqafojnë, ne japim edhe të dhënat tona, si përshembull gjëndjen emocionale. Për robotët, të gjitha këto gjëra duhet të bëhen të qarta, të studiuara dhe të kuantifikuara, të paktën deri në pikën ku një robot e di se si ta mbrojë me siguri dikë pa e shtypur aksidentalisht atë nga një përqafim i fortë, pra përllogaritja e duhur e forcës me të cilën përqafon.

 

Por për një robot, nuk është ende e qartë se cilat janë kërkesat për një përqafim që do të ketë një efekt pozitiv neto tek një njeri që ka nevojë për mbështetje. Hulumtimi i paraqitur në HRI është një përpjekje për të kuptuar disa nga këto, duke kryer një studim ku pjesëmarrësit përqafuan një robot PR2 të modifikuar posaçërisht me emrin HuggieBot ose roboti që përqafon. HuggieBot mund të konfigurohet me shtresa ekstra të butë të shkumës, pambukut dhe poliestërve, dhe ato shtresa gjithashtu mund të nxehen për t'i bërë ato të këndshme.

Roboti gjithashtu u programua me një sërë presionesh të përqafimeve dhe durimin e përqafimeve interaktive, të kontrolluara nga një sensor presioni prapa qafës së tij, duke filluar nga më pak se pesë sekonda pasi pjesëmarrësi përpiqet të shkëputet. Bazuar në një sondazh të 30 pjesëmarrësve, secili prej të cilëve mori përvojën e 12 përqafimeve nga HuggieBot, studiuesit zbuluan se njerëzit në përgjithësi preferonin përqafime të buta dhe të ngrohta, të cilat u perceptuan të ishin edhe më ngushëlluese dhe gjithashtu më të sigurta. Kohëzgjatja e përqafimit ishte shumë e rëndësishme: Njerëzit me të vërtetë nuk pëlqejnë përqafimet që zgjasinnë dhe presin që një përqafim të përfundojë kur ata fillojnë të përpiqen të lirojnë krahët e tyre.


Më të lexuarat