Secondary Adv

10 vendet me sistemin me te mire te transportit publik ne bote

Share on Google+

Një sistem efikas i transportit jo vetëm që është një tregues i zhvillimit ekonomik por gjithashtu mundëson zhvillimin e mëtejshëm të vendit si dhe banorëve të tij. 

 

Zhvillimi i një vendi do të jetë shumë i ngadaltë në rast se nuk ka sistem efikas të transportit. Prandaj është një domosdoshmëri për çdo ekonomi. Jo vetëm që sistemi ka në vend është i rëndësishëm, por edhe mirëmbajtja dhe përditësimi i sistemit është shumë i rëndësishëm. Megjithatë ka shumë vende që kanë plane dhe sisteme të duhura të transportit, të cilat e bëjnë të rehatshme që njerëzit të udhëtojnë nga një vend në tjetrin.  

 

10. Rusi, Moskë 

Numri 10 në listë është Moska. Sistemi Metro i këtij vendi është në fakt shumë novator dhe një nga sistemet më të mira në këtë listë. Strehimet e fshehta nëntokësore tani po shndërrohen në stacione të bukura të Metrove.   

 

9. Emiratet e Bashkuara Arabe, Dubai 

Numri 9 në listën e 10 vendeve me sistemin më të mirë të transportit në botë është Dubai. Autoriteti Rrugor dhe i Transportit ka operuar transportin publik të Dubait. Ai përbëhet nga autobusë, metro, taksi të ujit dhe tragetet. Taksitë e ujit quhen Abras në Dubai.    

8. Amerikë– Nju Jork 

Struktura nëntokësore e Nju Jorkut është padyshim një nga arritjet e mrekullueshme dhe sigurisht një pasuri e amerikanëve. Nju Jorku është një nga vendet në glob, ku ka më shumë kuptim të lëvizësh me sistemin e transportit publik. Rrjeti efikas i autobusëve dhe trenave kalon në çdo lagje të Nju Jorkut.    

7. Gjermani – Berlin, Frankfurt dhe Mynih 

Një vend tjetër me një sistem transporti të jashtëzakonshëm është Gjermania. Ju do të gjeni një rrjet të sistemit efikas të transportit në të gjithë Gjermaninë, si Berlin, Mynih dhe Frankfurt. Pastërtia, përpikmëria dhe disponueshmëria e lehtë e sistemit të transportit publik ju çon në çdo cep të qytetit.   

6. Zvicër – Zyrih 

E gjashta në renditje, është Zvicra. Qeveria e Zvicrës ka ndërtuar një rrjet transporti publik i cili është shumë efikas dhe i rregullt dhe dihet më së miri për besueshmërinë e tyre, kështu që nuk ka më stres për vajtjen me vonesë në zyrë. Sistemi i transportit publik në Zyrih është i ndarë në zona të ndryshme dhe çmimet ndryshojnë gjithashtu sipas zonave ku po udhëtoni.  

5. Mbretëria e Bashkuar – Londër 

Anglia është vendi tjetër me sistemin e patejkalueshëm të transportit dhe është e qartë që Londra ka sistemin e pakrahasueshëm të transportit në të gjithë Anglinë. Me një sipërfaqe prej 600 milje për katror, mund të arrini në çdo pjesë të qytetit me tren ose me autobus.    

4. Francë – Paris         

Në vendin e katërt, ne kemi Parisin, i cili nuk njihet vetëm për Kullën e bukur të Eifelit, por edhe sistemin më të mirë të transportit publik. Rrjeti i transportit i lidhur mirë është mrekullisht efektiv. Nëse jeni duke udhëtuar në Paris dhe nuk kuptoni frëngjisht, nuk ka asgjë për t'u shqetësuar sepse linjat e metrosë janë të karakterizuara dukshëm dhe të koduara me ngjyra.    

3. Japoni – Tokio 

Japonia renditet e treta në listën e 10 vendeve me sistemin më të mirë të transportit në botë. Japonia është vend i populluar dhe kështu është edhe sistemi i transportit publik, por rrjeti është planifikuar siç duhet, i gjerë, i pastër dhe i përpiktë.  

2. Singapor 

Në vendin e dytë kemi sistemin e transportit publik të Singaporit, i cili është ekonomik, më i pastër dhe shumë i përpiktë dhe gjithashtu më pak i mbushur me njerëz. Trenat, metrotë ose autobusët janë në dispozicion për të ju transportuar në çdo cep dhe kënd të qytetit.  

1. koreja e Jugut – Seul 

Sistemi më i mirë i transportit në botë që mban vendin e parë, është në Seul Korenë  e Jugut, i cili ka sistemin më të gjatë të transportit që mbulon pothuajse 508 kilometra. Trenat arrijnë çdo dy minuta edhe gjatë orëve  ku ka më shumë lëvizje por dhe gjatë ditëve të javës.  


Më të lexuarat