Secondary Adv

Gjenden gjurme te banimit ne Mars

Share on Google+

Curiosity rover i NASA-s ka zbuluar provat më të mira, se jeta mund të ketë ekzistuar dikur në Mars.  

 

Në dy studime të veçanta mbi të dhënat e mbledhura nga Curiosity rover i cili është dërguar për të vëzhguar në Mars gjatë viteve të fundit, shkencëtarët identifikuan një burim të bollshëm të lëndës organike në një shtrat të lashtë të liqenit dhe gjurmuan pjesë të metanit atmosferik të planetit tek rrënjët e saj. NASA bëri të ditura detaje mbi zbulimet e fundit në një konferencë shtypi të enjten pasdite. Njoftimi mund të mos jetë zbulimi i vetë jetës, fpor faktorët të cilat të adresojnë tek gjetja, janë thelbësore për kërkimin tonë për jetën, shpjegoi Paul Mahaffy, drejtor i Divizionit të Eksplorimit të Sistemit Diellor në Qendrën e Fluturimit Hapësinor Goddard të NASA-s gjatë konferencës. Molekulat organike përmbajnë karbon dhe hidrogjen, si dhe azot dhe elementë të tjerë. Këto molekula shoqërohen zakonisht me jetën në Tokë, por gjithashtu mund të krijohen përmes proceseve jo biologjike. 

Molekulat e identifikuara në mostrat e Curiosity u gjetën tek shkëmbinjtë nga një shtrat i lashtë liqenor, shpjegoi autori kryesor dhe astrobiologu Dr Jennifer L. Eigenbrode. Mostrat e nxjerra nga Mojave dhe Confidence Hills dhe Gale Crater dy prej të cilave janë të njohura që përmbajnë trungje prej tre miliardë vjetësh. Kjo zbuloi molekulat e prezencës që ngjanin me shkëmbin sedimentar organik të gjetur në Tokë, përfshirë tiofene, benzol, toluen dhe zinxhirë të vegjël karboni, si propan ose butenë. Ato molekula organike mund të kenë ardhur nga jeta," tha Eigenbrode, por nuk e dimë nëse ka pasur ndonjëherë jetë në Mars. Pra, ato molekula specifike nuk janë dëshmi konkrete e jetës. Ajo që po vështrohet këtu janë shumë shtresa që u vendosën në një liqen të lashtë, tha Eigenbrode gjatë konferencës për shtyp, duke adresuar ende origjinën e panjohur të lëndës organike të sapo zbuluar. 

 

Ky liqen ka qenë atje për një periudhë të gjatë kohore diku tek qindra mijëra, ndoshta miliona vjet. Materialet organike mund të hyjnë në atë liqen nëpërmjet lumenjve, ata mund të jenë të fryrë nga era, ose ato mund të formohen në liqenin vetë përmes biologjisë, vazhdoi Eigenbrode. Një burim mund të jetë meteoritet i gjallë, ose proceset e formimit të shkëmbinjve që formojnë vetë lëndë organike. Ne nuk kemi mjaftueshëm informacion nga vëzhgimet që kemi bërë për të ditur se çfarë është burimi dhe si ka ardhur atje. Sipas studiuesit, këto molekula të zbuluara në Mars ndryshojnë nga një anë e vetme e karbonit nga ato që janë parë në Tokë, duke sugjeruar se ato mund të jenë fragmente të molekulave organike më të mëdha. 

 

Mostrat e shkëmbinjve u analizuan me analizën Sample Analysis të Curiosity në Mars (SAM), e cila i nxiti ato në më shumë se 500 gradë Celsius për të nxjerrë molekulat organike si gazra. Më pas ata i identifikuan duke përdorur një spektrometër masiv. Ndërsa zbulimi i fundit nuk mund të thotë se Curiosity ka gjetur dëshmi të jetës së lashtë në Mars, është një hap premtues përpara misioneve që planifikojnë të gërmojnë edhe më thellë në tokën e Marsit dhe një "shenjë të mirë" të banueshmërisë së lashtë të planetit, thonë studiuesit.


Më të lexuarat