Secondary Adv

Fabrika qe do prodhoje karburant permes dioksidit te karbonit qe thith nga ajri

Share on Google+

Shpenzimet e larta të nxjerrjes së gazeve serë nga ajri mund të sjellin teknologji të reja të cilat mund të ndihmojnë për të luftuar ndryshimet klimatike, thanë shkencëtarët.  

 

Carbon Engineering, një kompani me bazë energjie  të pastër kanadeze, përshkroi hartimin e një fabrike të madhe industriale që tha se mund të kapte dioksidin e karbonit nga atmosfera me një kosto prej 94 deri 232 dollarë për ton. Kjo është shumë më poshtë krahasuar me vlerësime të kaluara prej rreth 600 dollarë për ton nga Shoqëria Amerikane Fizike, tha David Keith, një profesor i fizikës i Universitetit të Harvardit dhe themeluesi i Inxhinierisë së Karbonit që udhëhoqi hulumtimin. Carbon Engineering  ka rreth 40 punonjës dhe prodhon rreth një ton dioksid karboni në ditë nga një fabrikë eksperimentale. Firma është në pronësi të disa investitorëve privatë, përfshirë Bill Gates. Teknologjia bën karburante sintetike duke përdorur vetëm ajrin, ujin dhe energjinë e rinovueshme. 

 

Keith tha se një fabrikë në shkallë industriale mund të bënte karburant me një dollar në litër. Kjo do të ishte konkurruese në Kaliforni, ku standardet e ulëta të karburantit të karbonit për të ulur ndotjen nga makinat dhe kamionët do të thotë çmime të larta. Ai tha se disa investitorë ishin të interesuar. Një fabrikë industriale, që kushton qindra milionë dollarë, mund të kapë një milion ton dioksid karboni në vit, ekuivalent me emetimet nga 250,000 makina. Ekspertë të tjerë e mirëpritën studimin si një hap për të pastruar paqartësitë e mëdha rreth kostove të 'kapjes direkte të ajrit'. Raportet e U.N tregojnë se qeveritë mund të kenë nevojë të vendosin teknologji të tilla të reja në këtë shekull për të hequr karbonin nga natyra dhe për ta eleminuar atë duke kufizuar ngrohjen globale sipas marrëveshjes klimatike të Parisit 2015.  

 

Kapja e ajrit të drejtpërdrejtë është një rrugë politikisht premtuese për heqjen e dioksidit të karbonit, tha Oliver Geden, nga Instituti Gjerman për Çështjet Ndërkombëtare dhe Sigurisë. Dhe një fabrikë për kapjen e ajrit mund të ndërtohet pothuajse kudo. Kjo nuk do të kërcënojë tokën bujqësore, ndryshe nga opsionet e mbjelljes së pyjeve të mëdha që thithin dioksidin e karbonit, tha ai. Climeworks, një kompani zvicerane dhe rivali kryesor i Inxhinierisë së Karbonit, i tha gjithashtu Reuters se shpresonte që një nismë e tillë të ulë çmimin e prodhimit deri në 100 dollarë në ton në 5-10 vitet e ardhshme, nga rreth 600 dollarë tani.  

 

Jan Wurzbacher, një themelues i Climeworks, tha se gjithnjë e më shumë qeveri ka gjasa të ngrejnë dënime mbi emetimet e karbonit për të kufizuar përmbytjet, stuhitë dhe rritjen e nivelit të deteve në vitet e ardhshme, duke e bërë këtë teknologji më të besueshme. Banka Botërore thotë se Suedia ka taksat më të larta të karbonit, aktualisht 1.150 kurora suedeze ose rreth 133 dollarë për ton.


Më të lexuarat