Secondary Adv

Sipas NASA njerezit shume shpejt mund te jetojne ne Mars

Share on Google+

Personi i parë që një ditë do të udhëtojë drejt Marsit ka gjasa që tashmë jeton në Tokë, thotë një shkencëtar i NASA-s. Zbulimi vjen vetëm disa ditë pasi "prova të banimit" u zbuluan në planetin e Marsit. 

 

Në dy studime të veçanta mbi të dhënat e mbledhura nga roveri i Nasa i dërguar në Mars gjatë disa viteve të fundit, shkencëtarët identifikuan një burim të bollshëm të lëndës organike në një shtrat të lashtë të liqenit dhe gjurmuan disa elementë  të metanit atmosferik në rrënjët e saj. Rezultatet e reja do të ndihmojnë në udhëheqjen e kërkimit të jetës mikrobike dhe në përmirësimin e të kuptuarit të proceseve sezonale në Mars. Njerëzit 'absolutisht'do të mund  të jetojnë në Mars në të ardhmen, Jim Green i tha për USA TODAY në një intervistë. Curiosity Rover nxori mostrat nga Mojave dhe Confidence Hills në kraterin e Gale, dy prej të cilave janë të njohura që përmbajnë baltë që daton afërsisht tre miliardë vjet. 

  

Kjo zbuloi molekulat e prezencës që i ngjanin shkëmbit sedimentar organik të gjetur në Tokë, sipas ekipit, duke përfshirë tiofene, benzen, toluen dhe zinxhirë të vegjël karboni, si propan ose butenë. Edhe pse zbulimi i fundit nuk mund të thotë se Curiosty Rover ka gjetur dëshmi të jetës së lashtë në Mars, ky është padyshim një hap i rëndësishëm përpara misioneve që planifikojnë të gërmojnë edhe më thellë në tokën e Marsit dhe një "shenjë e mirë"  gjithashtu e habitateve të lashta të planetit, thonë studiuesit. Tani, ne e shohim se Marsi është një vend edhe më i mirë për të kaluar pjesën e mbetur të jetës, në të ardhmen, tha Green."Po bëhet gjithnjë e më mirë". Studiuesit shpresojnë të kenë një njeri në planetin Mars deri në vitin 2040, megjithëse kjo varet nga disa faktorë, sipas Green. Për një njeri që të mbërrijë në Mars, duhet të jetë e mundur të ulen rreth 10 ton materiale në sipërfaqe. Tani për tani, NASA ka qenë në gjendje  të mbajë vetëm një një makinë e cila peshon një ton. Diku në dekadën e ardhshme, ne kemi në plan të lëmë sipërfaqen e Marsit dhe të kthehemi, tha Green. Pengesa më e madhe është potencialisht ndërtimi i një infrastrukture të tërë. 

Njerëzit që do të shkonin atje janë pionierë të vërtetë, tha Green. Njerëzit në Mars duhet të jenë në gjendje të rrisin dhe të krijojnë burime ushqimi. Zbulimet e reja i përforcojnë konkluzionet tona se lëndë organike në sedimentet e lashta dhe ata na tregojnë se si molekulat organike ruhen në shkëmbinj, shpjegoi autori kryesor dhe astrobiologu Dr Jennifer L. Eigenbrode. Zbulimi i lëndës organike në shkëmbinj nga një mjedis i lashtë i banueshëm në Mars do të thotë shumë për kërkimin e ardhshëm të jetës në Mars.

 

Çështja organike mund të vijë nga jeta, por prania e organikës nuk është dëshmi për jetën pasi organika gjithashtu mund të vijë nga proceset e jo jetës, tha Eigenbrode. Ne gjetëm materie organike në shkëmbinj të ekspozuar në sipërfaqen ku mjedisi është shumë i ashpër dhe tenton të shkatërrojë materien organike. Duke e gjetur atë në këtë vend të ashpër do të thotë që ne mund të gjejmë lëndë organike të ruajtur më mirë në vende të tjera, veçanërisht atje ku nuk kanë qenë të ekspozuara ndaj shumë rrezatimeve. 


Më të lexuarat