Secondary Adv

Ky skaner identifikon cdo levizje tuajen edhe pertej murit

Share on Google+

Në vitin 2013, një ekip i MIT gjeti një mënyrë për të parë përmes mureve duke përdorur sinjale Wi-Fi të radios dhe në vitin 2015 teknologjia u përparua mjaftueshëm për të dalluar dhe ndjekur individë. 

 

Tani, i udhëhequr nga Dina Katabi nga MIT Computer Science dhe Laboratori i Inteligjencës Artificiale (CSAIL), ekipi ka zbuluar versionin e fundit, të quajtur RF-Pose, e një rrjeti nervor të inteligjencës artificiale (AI) i cili ka të zhvilluar aftësinë për të dalluar dhe identifikuar pozicionet dhe lëvizjet e njerëzve edhe në rastet kur ato nuk janë të dukshme me sy të lirë. RF-Pose funksionon duke rrezatuar sinjale shumë të ulëta përmes mureve dhe pengesave të tjera dhe pastaj duke përpunuar rrezatimin e reflektuar për të ndërtuar një skanim 3D të zonës. Për të krijuar një figurë dinamike të shkopit që mund të lëvizë dhe të pozicionojë gjymtyrët e tij në të njëjtën mënyrë si subjekti, ekipi i MIT-it përdori një rrjet nervor që është i aftë të mësojë duke krahasuar mijëra skanime radioje dhe imazhe fotografish të shembujve të njëjtë të një lëvizjeje ose qëndrimi, duke përfshirë ecjen, të folurën, të qëndrurit ulur dhe çdo lëvizje tjetër që mund të bëjë një njeri. 

 

Pas trajnimit, imazhet u shpërndanë dhe sistemi mbështetej thjesht në të dhënat e radios. Sipas ekipit, RF-Pose ishte në gjendje të përgjithësonte njohuritë e saj dhe të bënte identifikime me një shkallë të habitshme të saktësisë, edhe pse nuk kishte kamera për të bërë krahasime. Duke përdorur sinjale përmes wirelessit mund të identifikojë edhe njerëzit nga një grup prej 100 individësh me një normë suksesi prej 83 përqind të saktësisë. Studiuesit e shohin RF si një formë e të pasurit një gamë të gjerë të aplikacioneve të mundshme. Larg nga të qenit një pajisje spiunuese, mund të përdoret për të monitoruar pacientët me sëmundjen e Parkinsonit, sklerozën e shumëfishtë dhe distrofinë muskulare për të kuptuar më mirë sëmundjet. Gjithashtu mund të përdoret për të kontrolluar pacientët e moshuar për t'u siguruar atyre një jetë më të pavarur dhe për të ndihmuar ekipet e kërkim shpëtimit jo vetëm në gjetjen e të mbijetuarve por në identifikimin e individëve. Ajo mund të ofrojë edhe diagnozë të hershme për disa gjendje neuromuskulare. 

 

Megjithatë, ekipi thekson se skanimet do të bëhen vetëm me pëlqimin e subjektit me të dhënat të cilat mbeten anonime dhe të koduara. Përveç kësaj, skanimet do të fillojnë vetëm kur subjekti bën një gjest të paraprogramuar. Ne kemi parë se monitorimi i shpejtësisë së pacientit dhe aftësia për të kryer aktivitete bazë u jep personave të kujdesit shëndetësor një dritare në jetën e tyre që nuk kishin më parë, gjë që mund të ketë kuptim për një sërë sëmundjesh, thotë Katabi. Një avantazh kryesor i qasjes sonë është që pacientëve nuk u duhet të veshin sensorë ose tu duhet të ngarkojnë pajisjet e tyre.


Më të lexuarat