Secondary Adv

Zbuloni perse qan femija juaj permes ketij aplikacioni

Share on Google+

ChatterBaby është aplikacioni i cili analizon 5 sekonda regjistrim nga e qara e femijës për të ndihmuar prindërit të kuptojnë se përse ata qajnë. 

 

I quajtur "ChatterBaby", aplikacioni i ri për smartphonët u zhvillua nga statisticieni Dr. Ariana Anderson dhe një ekip hulumtuesish nga Universiteti i Kalifornisë, Los Anxhelos. Dr Anderson, një nënë e katër fëmijëve, kohë më parë ka dizajnuar softuerin që ndihmon prindërit që nuk dëgjojnë të kuptojnë më mirë se pse fëmija është i mërzitur, por së shpejti mjeti mund të jetë i dobishëm për të gjithë prindërit. ChatterBaby punon duke regjistruar pesë sekonda nga thirrjet e foshnjës suaj. Aplikacioni i smartphonit  më pas analizon mbi 6,000 veçori të ndryshme akustike në regjistrim për të provuar karakteristikat e tij ndaj një baze të të dhënave prej më shumë se 2,000 mostrave të krijuara nga ekipi. 

Dr Anderson dhe ekipi i saj regjistruan fëmijë të vegjël gjatë vaksinave për të përpunuar tiparet akustike të thirrjeve të dhimbjeve. Studiuesit e kthyen në një panel për nënat për të ndihmuar në kategorizimin e dy kategorive të mbetura brenda aplikacioneve, të uritur dhe të shqetësuar. Sipas ekipit prapa ChatterBaby, algoritmi që vë në lëvizje aplikacionin është në gjendje të parashikojë me saktësi nëse një fëmijë po qan apo jo 90 përqind të kohës. Ata gjithashtu pretendojnë se softueri mund të identifikojë 90 për qind të të gjitha të qarave e dhimbjeve. Po marrim një mostër audio prej pesë sekondash, ne shohim mbi 6,000 veçori të ndryshme akustike dhe ne përpiqemi të shohim cilat tipare lidhen me secilin gjëndje duke përdorur inteligjencën artificiale, tha Dr Anderson. Megjithëse aplikacioni smartphone ka nisur, Dr. Anderson vazhdon të përmirësojë bazën e të dhënave. 

  

Çdo herë që app përdoret për të identifikuar të qarat e një foshnje, regjistrimi audio do të ruhet në serverat e kompanisë për të ndihmuar në përmirësimin e algoritmit. Zhvilluesit që qëndrojnë pas kujdesit të softuerit u shprehën se, kur regjistroni të qarën e fëmijës tuaj nëpërmjet aplikacionit ChatterBaby, aplikacioni u dërgon thirrje serverëve tanë për të hequr sa më shumë zhurmë nga sfondi që të përqëndrohet në analizimin e thirrjes. Prindërit që përdorin ChatterBaby mund të japin reagime rreth kuptimit të një të qare të veçantë, gjë që do t'u mundësojë studiuesve të shtojnë më shumë kategori në aplikacionin në të ardhmen. 

  

Dr Anderson shtoi: Kemi gjëra të tilla si infeksioni i veshëve, kemi dhimbje barku , kemi lodhje, kemi çdo arsye të mundshme sepse duam të jemi në gjendje të rrisim numrin e fjalëve në fjalorin tonë më vonë. Studentët e Shteteve të Bashkuara të Amerikës shpresojnë të mësojnë më shumë për të qarat e foshnjës, dhe gjasat e tyre për autizëm. ChatterBaby është në dispozicion falas për iOS dhe Android.


Më të lexuarat