Secondary Adv

Roboti i verber qe leviz permes ndjesive

Share on Google+

 

MIT ka prezantuar robotin e tij të fundit që shpreson se një ditë do të jetë në gjendje të 'ndjejë' lëvizjet e tij shumë ngjashëm me një njeri. 

 

Mund të ecë, të vrapojë dhe të kërcejë edhe pse është në thelb i verbër. Nuk ka kamera apo sensorë mjedisorë të jashtëm, duke u mbështetur në softuer dhe sensorë prekës në gjymtyrët e tij për të parashikuar atë që e rrethon. Një ditë mund të dërgohet në mjediset më të rrezikshme në botë, siç janë centralet bërthamore, ku kamerat dhe sensorët konvencionalë nuk janë në gjendje të veprojnë. Ka shumë sjellje të papritura që roboti duhet të jetë në gjendje të trajtojë pa u mbështetur shumë në pamje, thotë projektuesi i robotit, Sangbae Kim, profesor i inxhinierisë mekanike në MIT. Ne duam që roboti të mbështetet më shumë në informacionin e prekshëm. Në këtë mënyrë, roboti mund të përballojë pengesa të papritura duke lëvizur shpejt. Roboti prej 90 kilogramësh është madhësia e një Labradori plotësisht të rritur dhe ka qenë në gjendje të kandidojë, të rritet dhe madje të kërcejë mbi pengesa, edhe pse nuk mund t'i "shohë" ato. 

 

Cheetah 3 është projektuar për të bërë detyra të shumta si inspektimi i termocentralit, i cili përfshin kushte të ndryshme të terrenit duke përfshirë shkallët, frenat dhe pengesat në terren, thotë Kim. Mendoj se ka raste të panumërta ku do të dëshironim të dërgonim robotë për të bërë detyra të thjeshta në vend të njerëzve. Punë të rrezikshme, të pista dhe të vështira mund të bëhen në mënyrë shumë më të sigurtë përmes robotëve të kontrolluar nga distanca. Cheetah 3 përdor dy algoritme të reja të zhvilluara nga ekipi Kim: një algoritëm të zbulimit të kontaktit dhe një algoritëm të kontrollit mbi parashikueshmërinë e modelit. Algoritmi i zbulimit të kontaktit ndihmon robotin të përcaktojë kohën më të mirë për një këmbë të caktuar për të kaluar nga lëkundja në ajër për të shkelur në tokë. "Kur bëhet fjalë për kalimin nga ajri në tokë, kalimi duhet të jetë shumë i mirë," thotë Kim. Algoritmi i zbulimit të kontaktit ndihmon robotin të përcaktojë kohën më të mirë për të kaluar një këmbë ndërmjet lëkundjes dhe hapit bazuar në të dhënat nga xhiroskopi, matësi i hapave dhe pozicionet e nyjeve të këmbëve, të cilat regjistrojnë këndin dhe lartësinë e këmbëve në lidhje me terrenin. 

 

"Nëse njerëzit mbyllin sytë dhe bëjnë një hap, ne kemi një model mendor për vendin ku mund të jetë toka dhe mund të përgatitemi për të. Por ne gjithashtu mbështetemi në ndjenjën e prekjes së tokës, "thotë Kim. Ne po bëjmë të njëjtën gjë duke kombinuar informacione të shumëfishta për të përcaktuar kohën e tranzicionit. Në eksperimente, hulumtuesit futën forca të papritura duke nisur dhe hedhur robotin ndërsa ecte, dhe e kapën atë me zinxhir pasi u ngjit në një shkallë të ngarkuar me pengesa. Ata zbuluan se algoritmi model-parashikues i mundësoi robotit të prodhojë shpejt forcat kundër forcave për të rimarrë ekuilibrin e tij dhe të vazhdojë të ecë përpara, pa u përhapur shumë larg në drejtim të kundërt. Ky hulumtim u mbështet, pjesërisht nga Naver, Toyota Research Institute, Foxconn dhe Zyra e Forcave Ajrore të Kërkimit Shkencor.  

 


Më të lexuarat