Secondary Adv

Izraeli per here te pare ne Hene permes "Mini Apollo"

Share on Google+

 

Një grup izraelit do të jetë organizata e parë private që do të dërgojë një anije kozmike pa pilot të quajtur "mini Apollo" në sipërfaqen hënore.  

 

SpaceIL dhe ndërmarrja shtetërore e hapësirës ajrore Izraelite po planifikojnë të nisin në dhjetor anijen kozmike dhe të transmetojnë fotografi dhe video nga sipërfaqja hënore në Tokë. Ata thonë se anijen e tyre, e cila është formuar si një tryezë e rrumbullakët me katër këmbë me fibra karboni, do të jetë anija kozmike më e vogël që do të mbërrijë ndonjëherë në hënë. Nëse do të jetë e suksesshme, Izraeli do të bëhej vendi i katërt që do të vendoste një anije në hënë pas SHBA, Bashkimit Sovjetik dhe Kinës. Anija jonë do të jetë më e vogla që ndonjëherë do të mbërrijë në hënë', tha Anteb. Që nga viti 1966, Shtetet e Bashkuara dhe ish-Bashkimi Sovjetik kanë dërguar rreth 12 anije pa pilot në Hënë duke përdorur fuqinë e frenimit për të kryer ulje "të buta" dhe Kina gjithashtu bëri të njëjtën gjë në 2013.

 

 SpaceIL u themelua në 2011 nga një grup inxhinierësh me një buxhet prej rreth 90 milionë dollarë dhe ata duhej të sakrifikonin madhësinë dhe aftësitë operacionale për udhëtime më efikase. "Ajo që ne po bëjmë është që po përpiqemi të përsërisim efektin Apollo në Shtetet e Bashkuara", tha miliarderi afrikano-izraelit Morris Kahn, donatori më i madh i projektit, duke iu referuar rritjes së interesit për shkencën dhe inxhinierinë pas programit hapësinor të SHBA u ul në hënë në vitin 1969. "Ata nuk mendonin për para, kështu që e financova projektin dhe u thashë të fillonin të punonin. Më parë ata më thanë se projekti do të kushtojë rreth 8 milionë dollarë. Ai përfundimisht kushtoi 95 milionë dollarë, "tha ai"Është një arritje e jashtëzakonshme", shtoi Kahn duke falenderuar IAI. 

 

Anija kozmike e cila u zbulua ditën e martë në kontraktuesin shtetëror të mbrojtjes Israel Aerospace Industries, është rreth 1.5 metra e lartë dhe peshon 585 kg. Anija ka katër këmbë me fibër karboni dhe karburanti merr dy të tretat e peshës së saj. Anija kozmike do të vendoset në 60,000 km mbi tokë. Ajo do të orbitojë Tokën në zgjerimin e elipseve dhe, rreth dy muaj më vonë, do të kalojë në orbitën e hënës. Ajo pastaj do të ngadalësojë dhe të kryejë një ulje të butë që nuk shkakton dëme të saj. 'Ulje është pjesa më e komplikuar. Vendi i zgjedhur është relativisht i sheshtë dhe anija kozmike ka kontakt pamor me Tokën për komunikim," tha Anteb. "Prej momentit që anija kozmike arrin pikën që fillon ulja, ajo do ta trajtojë atë plotësisht në mënyrë autonome." SpaceIL mbështetet kryesisht nga donatorë privatë, duke përfshirë edhe miliarderin Morris Kahn i cili ka themeluar Amdocs, një nga kompanitë më të mëdha të teknologjisë së lartë të Izraelit.


Më të lexuarat