Secondary Adv

Shkencetaret jane nje hap prane banimit te Marsit

Share on Google+

 

Planet ambicioze për udhëtimet në Mars dhe ndërtimin e një kolonie në planetin e kuq mund të jenë një hap më afër realitetit. 

 

Hulumtuesit nga Instituti i Teknologjisë së Kalifornisë botuan kohët e fundit hulumtime që tregojnë një mënyrë për ta kthyer ujin në oksigjen dhe hidrogjen në hapësirë. Të dyja këto elementë janë esenciale për eksplorimin hapësinor afatgjat, dhe mund të hapin rrugën për kolonitë e ardhshme, si dhe t'i lejojnë njerëzit të arrijnë më në brendësi të universit se kurrë më parë. Në një artikull Dr Charles Dunnill, lektor i lartë në Energji në Universitetin Swansea, shpjegon se sa e rëndësishme ky zbulim mund të jetë për mbijetesën njerëzore teksa vazhdojmë të popullojmë planetin tonë. Agjencitë hapësinore dhe kompanitë private tashmë kanë plane të përparuara për të dërguar njerëzit në Mars gjatë disa viteve të ardhshme dhe ndoshta përfundimisht ta kolonizojnë atë. Dhe me një numër gjithnjë e më të madh zbulimesh të planeteve të ngjashëm me Tokën rreth yjeve të afërt, udhëtimi në distanca të gjata kurrë nuk dukej më emocionues. 

 

Megjithatë, nuk është e lehtë për njerëzit të mbijetojnë në hapësirë ​​për periudha të qëndrueshme kohore. Një nga sfidat kryesore me fluturimet hapësinore në distancë është transportimi i oksigjenit të mjaftueshëm për astronautët për të marrë frymë dhe karburant të mjaftueshëm për të fuqizuar elektronikën komplekse. Mjerisht, ka vetëm pak oksigjen në dispozicion në hapësirë ​​dhe distancat e mëdha e bëjnë të vështirë për të bërë rimbushje të shpejta. Por tani një studim i ri, i botuar në Nature Communications, tregon se është e mundur të prodhohet hidrogjeni i cili do të shërbejë për karburant dhe oksigjen për jetën, nga uji vetëm duke përdorur një material gjysmëpërçues dhe dritë dielli ose dritë yllore në gravitet zero, duke i bërë të mundura udhëtimet hapësinore me qëndrim të gjatë kohor. Përdorimi i burimit të pakufizuar të diellit për të fuqizuar jetën tonë të përditshme është një nga sfidat më të mëdha në Tokë. Ndërsa po lëvizim ngadalë nga nafta drejt burimeve të rinovueshme të energjisë, studiuesit janë të interesuar për mundësinë e përdorimit të hidrogjenit si lëndë djegëse. 

 

Mënyra më e mirë për ta bërë këtë do të ishte ndarja e ujit në përbërësit e tij: hidrogjen dhe oksigjen. Kjo është e mundur duke përdorur një proces të njohur si elektrolizë, që përfshin drejtimin e një rryme përmes një mostre të ujit që përmban një elektrolit të tretshëm. Kjo e ndan ujin në oksigjen dhe hidrogjen, të cilat lëshohen veçmas në të dy elektrodat. Ndërkohë që kjo metodë është teknikisht e mundur, ajo ende duhet të jetë e disponueshme në Tokë, pasi ne kemi nevojë për më shumë infrastrukturë të lidhur me hidrogjenin, siç janë stacionet e rimbushjes së hidrogjenit, për ta zvogëluar atë. Në studimin e ri, hulumtuesit hodhën një strukturë të plotë eksperimentale për fotokatalizën poshtë një kullë rënieje prej 120 metrash, duke krijuar një mjedis të ngjashëm me mikrogravitetin. Ndërsa objektet përshpejtohen drejt Tokës në rënie të lirë, efekti i gravitetit zvogëlohet pasi forcat e ushtruara nga graviteti anulohen nga forca të barabarta dhe të kundërta për shkak të përshpejtimit. Studiuesit arritën të tregojnë se është me të vërtetë e mundur të ndahet uji në këtë mjedis. 


Më të lexuarat