Secondary Adv

Nje motor uji i dizenjuar si nje cante shpine

Share on Google+

 

Një student ka projektuar një motor uji në formën e një çante shpine që mund t'ju lëvizë në mënyrë të përsosur rreth një pishine.  

 

Bëhet fjalë për një motor uji i cili është në formën e një çante shpine por që është më shumë se aq duke qënë se ajo arrin të ju lëvizë ju përreth një pishine pa qënë nevoja të notoni. Ky motor ka gjithashtu një veçanti tjetër për shkak se është i bërë nga materiale të shtypura në 3D. Archie O'Brien, një student i dizajnit në Loughborough University në Mbretërinë e Bashkuar, filloi ta ndërtonte atë si pjesë e një projekti studentor. Motori nënujor CUDA u konceptua vetëm një vit më parë, por mund të dalë në shitje shumë shpejt brenda vitit 2019. Fuqia e tij mund të shkojë deri në 8mph, por përdoruesit mund ta rregullojnë atë me dorë ose edhe të aktivizojnë një mënyrë të kontrollit të lundrimit. O'Brien punoi me qendrat e printimit 3D për të ndërtuar CUDA, e cila përmban afërsisht 45 pjesë të printuara 3D.

 

Mund të montohet në më pak se 10 minuta nën ujë, sipas Hubs 3D. Edhe fleta e helikës, ose një mekanizëm rrotullues që fuqizon pompën centrifugale, është bërë nga materiali i shtypur 3D, i përforcuar më tej me fibër karboni që i jep 'ngurtësi ekstreme të nevojshme për pjesë të tilla.' O'Brien fillimisht donte të tkurrte modelin e jet skinë një jetpack, por më vonë krijoi një sistem me porosi dhe shtytëse kompakte. Me sistemin e saj të patentuar të shtytjes CUDA është Jetpack më i shpejtë nënujor në botë, ndërsa qëndron lehtësisht i lëvizshëm mes vendeve të zhytjes, vuri në dukje 'Loughborough Design School'. Përdoruesit veshin jetpack si një çantë shpine dhe vetëm duhet të mbajnë dhe orientojnë trupin e tyre në drejtimin që ata duan të notojnë. Për të kontrolluar shpejtësinë, përdoruesit veprojnë në një sistem të kontrolluar me dorë.

 

'Drejtimi është i ngjashëm me një aeroplan, pasi keni nevojë për një sasi të caktuar të shpejtësisë përpara se të mund të ktheheni në mënyrë efektive', shpjegoi Hubs 3D. Një pako e ndashme e baterisë së litiumit është ndërtuar në pajisje, e cila lejon përdorimin e vazhdueshëm. O'Brien i mbuloi pjesët me rezinë epoxy dhe shtoi vulat silikoni në dyert e baterisë në mënyrë që uji të mos rrjedhë. Ata e testuan CUDA në pishina dhe ujë të hapur për muaj të tërë në një kohë dhe në afërsi të temperaturave të ngrirjes. Testimi i gjerë duhet të ndihmojë O'Brien të shkojë më afër objektivit për ta bërë CUDA të disponueshme për publikun. 

Është gjithashtu shumë më lirë se teknologjia tradicionale e shtytjes nënujore, e cila mund të kushtojë më shumë se 17,000 dollarë, megjithatë O'Brien nuk ka treguar ende se çfarë çmimi do të ketë kjo pajisje nënujore e quajtur CUDA. Përmes shtypjes së shkurtër 3D, Archie mundi të krijonte një prototip funksional dhe të fuqishëm që më parë nuk do të ishte e mundur me teknologjitë e tjera prodhuese për të njëjtin çmim ose kohë të kthyera, tha Hubs 3D. CUDA mund të ketë aplikime përtej konsumatorit, pasi O'Brien beson se mund të përdoret potencialisht në përpjekjet e kërkim-shpëtimit.  


Më të lexuarat