Secondary Adv

Planeti yne mund te jete i rrethuar nga diamante

Share on Google+

Sipas një studimi të fundit është arritur në përfundimet që planeti ynë është i rrethuar nga diamantë të panumërt.   

 

Përpos reputacionit të tyre të të qënurit të rrallë dhe me vlerë, diamantët janë më të zakonshëm se sa ne e mendonim. Planete të tjerë, si Urani, ndoshta janë të mbushur plot me to. Ata po lundrojnë rreth disa shkëmbinjve hapësinorë edhe në këto momente. Siç rezulton, ne mund të jemi ulur në krye të një miniere mediamante me një sasi realisht të panumërt që ndoshta arrin me miliarda e milirda të tilla. Mbi 100 milje nën sipërfaqen e Tokës është një pjesë e gjeologjisë e njohur si rrënjët kratonike. Ata ulen nën atë që gjeologët e quajnë një craton, pjesa më e vjetër, më e qëndrueshme e shkëmbit brenda një kontinenti. Disa arrijnë thellë në brendësinë e Tokës, të aftë të shtrihen deri në 200 milje të thella, përmes kores së jashtme dhe në mantelin e planetit. Në një libër të ri të publikuar në Geochemistry, Gjeofizika, Gjeosistemi këtë javë, një ekip ndërkombëtar i studiuesve vlerëson se rreth 1-2 për qind e rrënjëve cratonike të Tokës janë bërë nga diamanti. 

 

Por shpejtësia e prerjes po shpejton përmes rrënjëve të kratonit në shpejtësi më të larta se pritshmëritë. Kjo mund të duket si një sasi e vogël, por ai fraksion i vogël përbën mjaft prej këtyre formacioneve masive gjeologjike për të llogaritur me miliarda ton diamante. Ekipi hulumtues nuk ishte në kërkim të gurëve të çmuar me shkëlqim kur bëri këtë zbulim. Për vite me radhë, shkencëtarët kanë mbledhur një sasi të madhe të të dhënave që kanë të bëjnë me aktivitetin sizmik të Tokës. Këto të dhëna mund të përdoren për të krijuar një lloj hartë 3D dimensionale që përshkruan se si duket brendësia e Tokës. Por jo të gjitha të dhënat sizmike shtohen në mënyrë të barabartë. Pjesa më e madhe e saj është bërë duke përdorur matjet e valëve të zërit që dalin nga Toka pasi ato janë shkaktuar nga tërmetet, shpërthimet dhe ngjarjet e tjera. Këto valë zanore, të quajtura edhe shpejtësi të prerjes ose shpejtësi të fërkimit, udhëtojnë me shpejtësi të ndryshme në varësi të llojit dhe temperaturës së materialit që po lëvizin, dhe kështu lëvizin më shpejt përmes rrënjëve të cratonave të lashta, pasi ato janë më të ftohta dhe më pak të dendura se shkëmbi përreth mantelit.   

Ekipi i kërkuesve dëshironte të dinte se çfarë do të jepte llogari për leximet jashtëzakonisht të shpejta të shpejtësisë. Ata filluan hetimet e tyre duke përdorur të dhënat që ata kishin për të krijuar një model 3D të valëve sizmike që lëviznin përmes rrënjëve të cratonit, pasuar nga testet laboratorike të valëve të zërit që udhëtonin përmes kombinimeve të ndryshme minerale tokësore, të nxehta për profilet e temperaturës që do të prisnin të gjenin në rrënjët e përbërjes së tokës. Kishte vetëm dy minerale të tjera që ekzistonin në mantelin e tokës që mund të kishte shpjeguar shpejtësitë: eklogiti që ka të bëjë me koren e përmbytur oqeanike që zbret në zonën e mantelit, dhe diamanti. Përveç kësaj, Romanowicz thotë se është e mundur që diamanti i kraterit mund të vijë nga lëngjet që përmbajnë karbon që ngrihen nga pllaka të përmbysura dhe si rrjedhojë diamantët janë forma thelbësisht të qëndrueshme të karbonit, të krijuara nga temperatura dhe presione jashtëzakonisht të larta. Por kurrë nuk do të shohim këto gurë të shpërdara për tu parë me sy të lirë. Përsëri, ata janë vendosur mbi 100 kilometra nën tokë dhe duhet thënë se kjo është rreth 10 herë më e thellë se vrima më e thellë e shpuar ndonjëherë në një kontinen, thotë Romanowicz.  


Më të lexuarat