Secondary Adv

Bateria qe furnizon shtepi me energji permes diellit

Share on Google+

Një përparim i madh në teknologjinë solare mund të prodhojë energji shumë herë më të lirë se lëndët djegëse fosile.   

 

Një kompani ka licencuar një sistem të ri që pretendon se do të krijojë energji diellore që është 95 për qind më lirë se sa sistemet ekzistuese, me një bateri të vetme që mund të fuqizojë 11 shtëpi. Një kompani britaniko- suedeze e njohur si United Sun Systems ka projektuar bateri të re që konverton nxehtësinë nga dielli në energji elektrike, e cila ndryshe nga drita që vjen nga dielli, mund të ruhet. Zhvilluesit thonë se bateria me energji diellore mund të ruajë energjinë termike për 100 vjet pa asnjë humbje. Teknologjia bazohet në një pjatë diellore të koncentruar të energjisë termike që ka një bateri në pjesën e prapme të bërë nga një aliazh metalik i patentuar dhe gjithashtu nga hidrogjeni. Ka dy mënyra për të marrë energjinë diellore, njëra përdor dritën nga dielli, ndërsa tjetra përdor ngrohjen nga dielli. Shkencëtarët po përdorin materiale hidride, të cilat janë komponimet e hidrogjenit të lidhur me metal, për të ruajtur këtë nxehtësi. 

 

Përpara zbulimit të kësaj klase të materialeve hidride, ruajtja e nxehtësisë në këtë temperaturë ishte e mundur vetëm duke përdorur materiale të shtrenjta dhe shumë korrozive, tha Dr Ragaiy Zidan, një shkencëtar në Laboratorin Kombëtar të Savannah River dhe shpikësi i teknologjisë. Kjo është një lojë që ndryshon teknologjinë për sektorin e koncentruar të energjisë diellore që do të zvogëlojë në mënyrë drastike koston e saj dhe do të përmirësojë performancën e tij, shtoi ai. Pjata ka një diametër prej 14 metrash dhe është i mbuluar me pasqyra prej xhami, e cila përqendron rrezet e diellit mbi pjatë për të krijuar temperatura prej 750 ° C. Kjo energji pastaj ruhet në baterinë termike e cila fuqizon një motor Stirling që drejton pistoni për të prodhuar energji të dobishme. Motori Stirling u zhvillua nga shkencëtari Reverend Robert Stirling në Edinburg në 1816 si një alternativë për motorin e avullit. Pjata mbledh rreth 150kW në orë që mund të ruhet dhe shpërndahet sipas nevojës. Ngrohja është transferuar nga kjo pikë kryesore nëpërmjet tubit të nxehtësisë në një bateri të madhe termike që ndodhet prapa pjatës ku nxehtësia ruhet në një teknologji të re baterish të ngrohjes bazuar në" metalet  hydride"," u shpreh Lars Jacobsson, Drejtor Ekzekutiv i United Sun Systems. 

 

'Bateria është e lidhur me një motor të nxehtësisë që konverton ngrohjen në energji kinetike dhe lidhur gjithashtu me një gjenerator që prodhon energji elektrike.' Bateria plotësisht e fuqishme është e aftë të ngarkojë një motor gjatë gjithë natës, thonë zhvilluesit. "Unë jam i njohur me këtë teknologji", tha Dr Ian Crow nga Divizioni i Kërkimeve të Materialeve, Pajisjeve dhe Sistemeve (MDS) në Shkollën e Inxhinierisë Elektrike dhe Elektronike në Universitetin e Mançesterit. Është një sistem hibrid që kombinon teknologjinë diellore termike ku nxehtësia nga dielli mblidhet dhe konvertohet në energji elektrike duke përdorur atë që njihet si një motor nxetësie, në këtë rast një mbështetje me gaz, tha ai. Gjenerata e parë e teknologjisë është testuar në instalimet e ndërtuara në Phoenix, Arizona, Depoja e Ushtrisë Tooele në Utah, Shtetet e Bashkuara, Mongoli, Dubai dhe Afrikën e Jugut."Duke përdorur ekspertizën tonë unike, ne kemi qenë në gjendje të zhvillojmë një mënyrë të lirë për të ruajtur energjinë diellore që e bën këtë burim të ripërtëritshëm të energjisë konkurruese me lëndët djegëse fosile", tha Dr Terry A. Michalske, Drejtori Kombëtar i Laboratorit të River Savannah. 

 


Më të lexuarat