Secondary Adv

Google plane per lidhjen me te gjate transoqeanike te internetit

Share on Google+

Google ka njoftuar planet për të lidhur një kabllo transatlantike nga Franca në Virxhinia, e cila do të jetë plotësisht operative brenda vitit 2020.  

 

Kompania amerikane e kërkimit tha në një deklaratë se kabulli nëntokësor prej 4,000 miljesh ose rreth 6,400 km do të vendoset në Virginia Beach, Virxhinian juglindore. Trafiku i internetit në të gjithë Atlantikun është midis disa prej vendeve më të ngarkuara në mbarë botën, duke lidhur Europën me firmat e teknologjisë me seli në Shtetet e Bashkuara, si Google. Kompania tha se të dhënat kabllore më të fundit nënujorë do të jenë në gjendje t'i shërbejnë më mirë klientëve me një rrjet të zgjeruar. Zotërimi i të gjithë kabullit lejon që Google të përdorë të gjithë bandwidthin në dispozicion.

  

Kabllot nën det përbëjnë shtyllën e internetit, duke mbajtur më shumë se 90 për qind të trafikut në internet në botë. Kablloja e propozuar prej 4,000 miljesh do të mbështesë rritjen e Google Cloud, e cila lejon kompanitë e palëve të treta që të kryejnë shërbimet e tyre në internet në të njëjtën infrastrukturë që Google përdor brenda vendit për produktet e tij të konsumit, si YouTube. Kablli do të dalë në afërsi të një qendre të planifikuar të Google në Virxhinian veriore. Projekti është emëruar në kujtim të inovatorit Henri Dunant, fitues i parë Nobel për Paqen dhe themelues i Kryqit të Kuq. "Dunant shton kapacitetin e rrjetit në të gjithë Atlantikun, duke plotësuar një nga rrugët më të ngarkuara në internet dhe duke mbështetur rritjen e Google Cloud", tha kompania në një postim në blog. TE SubCom është kontraktori për kabullin në projektin e fundit, i cili do të jetë gati 4.000 milje ose ndryshe 6.400 km i gjatë. Në janar, kompania njoftoi se do të shtonte pesë rajone dhe do të ndërtonte tre kabllo të reja nëndetëse ndërsa zgjeron infrastrukturën e saj për konsumatorët cloud.  

 

Google planifikon tëndërtojë tre kabllo nën det në 2019, zbuloi kompania e internetit në një postim në blog. Kompanitë që ngrenë kabllot përfshijnë TE SubCom, një njësi e NYSE-listed TE Connectivity dhe NEC Corporation e listuar në Tokio, tha Google. Kompania tha se ka investime direkte në 11 kabllo, duke përfshirë ato të planifikuara ose në ndërtim e sipër. Njoftimi vjen dy vjet pasi gjiganti i internetit zbuloi 8,000 kabllot nëntokësore që lidhin Los Anxhelos me Hong Kongun do të ndërtohen në Oqeanin Paqësor deri në vitin 2018. Kjo duhet të përfundojë në tremujorin e fundit të këtij viti. Për projektin, Google u bashkua me Facebook, Pacific Light Data Communication dhe TE SubCom për të ndërtuar një sistem. Planet për Pacific Light Cable Network (PLCN) u njoftuan në Blogun e Platformës Cloud të Google. Kabulli është vendosur të jetë sistemi më i lartë trans-oqeanik, me një kapacitet prej 120 terabitë për sekondë. Sipas studiuesve, sistemi i ri i ultra kapacitetit të lartë do të jetë në gjendje të mbështesë 80 milionë thirrje të njëkohshme HD video konferencë midis Azisë dhe Amerikës së Veriut dhe do të sjellë shpejtësi më të mëdha dhe siguri më të madhe. Vitin e kaluar, një kabllo midis Virginia Beach dhe Bilbao, Spanjë, u bë funksionale. Ishte rezultat i një projekti të përbashkët midis Microsoft, Facebook dhe kompania globale e telekomunikacionit Telxius. 

 


Më të lexuarat