Secondary Adv

Nje sistem per pastrimin e oqeanit nga mbetjet

Share on Google+

Kërkuesit po shpresojnë të vendosin në Oqeanin Paqësor një tub prej 600 metrash që do ta pastrojë atë nga mbetjet plastike. 

 

Sistemi gjigand 'pac man' përbëhet nga një tub lundrues prej 600 metrash që qëndron në sipërfaqen e ujit, me një skaj të ngushtë prej 3 metrash të bashkangjitur poshtë për të kapur mbeturinat plastike. Ai shfrytëzon fuqinë e erës dhe valëve sipërfaqësore për të pastruar në mënyrë autonome nëpër zona të ndryshme, duke mbledhur mbeturinat plastike gjatë kohës që kalon përmes oqeanit. Projekti i Pastrimit të Oqeanit u detyrua të ridizajnojë në mënyrë radikale sistemin pasi testet e sistemit të tyre origjinal zbuluan se pajisja pastruese ose më saktë tubi që mbledh mbeturinat u zhvendos shumë për shkak të valëve. I nxitur nga era dhe valët, sistemi do të lëvizë rreth Paqësorit duke grumbulluar plastikë si një "gjigant Pac-Man", tha CEO i Boyan Slat.  

"Pas përfundimit të ridizajnimit të verës së kaluar dhe kalimit të kritikave të palëve të treta, ky është dizajni që aktualisht po ndërtohet dhe është vendosur të veprojë në sipërfaqen e Paqësorit për dy muaj," tha ai. Mbeturinat plastike të grumbulluara nga sistemi do të tërhiqen nga një anije çdo disa muaj, dhe të merren në tokë që më pas të mund të riciklohen."Modelet tregojnë se një sistem i plotë i pastrimit me një flotë prej rreth 60 sistemeve mund të pastrojë 50% të Paqësorit në vetëm pesë vjet," thotë firma. Projekti i Pastrimit të Oqeanit do të jetë në gjendje të heqë 90% të plastikës së oqeanit deri në vitin 2040.'Sistemi është projektuar për të kapur plastika duke filluar nga copa të vogla vetëm në milimetra në madhësi, deri në mbetje të mëdha, duke përfshirë rrjeta masive të peshkimit,  të cilat mund të jenë dhjetë metra të gjera. 

 

'Ekrani është pjesë e sistemit që ka për qëllim të përqendrojë plastikën nën sipërfaqe kundër lundruesve,' shpjegon Ocean Cleanup. "Ajo gjithashtu luan një rol të rëndësishëm në sjelljen e shkyçur të sistemit pasi të jetë vendosur plotësisht për të lëvizur lirshëm në rrymat dhe era. 'Sistemi 120 metra, më i gjati që kemi vendosur deri më tani, ka ekranin e ngjashëm të ngritur si do të jetë në sistemin e plotë'. Studimi i Arecent gjeti 1.8 trilionë copë plastike që peshojnë 80.000 tonë metrikë që aktualisht janë në det në një zonë të njohur si Great Pacific Garbage Patch - dhe po përkeqësohet me shpejtësi. Këto janë përfundimet kryesore të një përpjekje trevjeçare të hartuar nga një ekip ndërkombëtar shkencëtarësh të lidhur me The Ocean Cleanup Foundation, gjashtë universitete dhe një kompani private. 

 

Boyan Slat, tha: "Për të qenë në gjendje të zgjidhim një problem, ne besojmë se është thelbësore që së pari ta kuptojmë atë."Këto rezultate na japin të dhëna kyçe për të zhvilluar dhe testuar teknologjinë tonë të pastrimit, por gjithashtu nënvizon urgjencën e trajtimit të problemit të ndotjes nga plastika."Meqë rezultatet tregojnë se sasia e mikroplastikës së rrezikshme është vendosur të rritet më shumë se dhjetëfish, koha për të filluar është tani." Seksioni 120 metër do të inkorporohet përfundimisht në sistemin e plotë, megjithëse me një ekran të ri. "Sapo të jetë kthyer njësia, grumbullimi do të vazhdojë dhe në thelb do të ndajmësistemin në gjysmë dhe do të vendosim 480 metra të mbetur të tubit në dy seksione prej 60 metrash," thotë Ocean Cleanup. "Ne do të përgatisim Sistemin 001 për testet e Paqësorit që do të zhvillohen në ujërat ndërkombëtare, 220-240 milje detare jashtë bregut nga San Francisko dhe kjo mund të zgjasë deri në dy muaj".  

 


Më të lexuarat