Secondary Adv

Apple dhe Amazon ne gare per vleren me te larte

Share on Google+

Apple dhe Amazon janë duke kryesuar garën për kompaninë e cila do të jetë e para që do të vlejë 1 trillion dollarë.   

 

Kompanitë ndiqen me një diferencë shumë të vogël nga dy kompani të tjera amerikane të teknologjisë, Alphabet Inc, dhe Microsoft të cilat po luftojnë për të arritur vlerën historike të paregjistruar më parë për një kompani në botë. Apple, e cila aktualisht është vlerësuar me 939 miliardë dollarë, mbetet kompania private me vlerë më të lartë në tregjet globale. Ekspertët besojnë se firma, e cila ka gëzuar sukses të madh në të gjithë botën me shitjet e iPhone, iPad, MacBook, mund të kalojë vijën e finishit prej 1 trilionë dollarësh kur të publikojë rezultatet e saj të fundit tremujore të martën më 30 korrik.   

 

Alphabet me të ardhura rreth 886 miliardë dollarë dhe Microsoft me 827 miliardë dollarë janë ende në garë sepse renditen fill pas dy kompanive kryesore me një diferencë jo shumë të madhe, ndërsa Facebook  me 505 miliardë dollarë është jashtë garës, pasi ka humbur rreth 90 miliardë në vlerë pas rezultateve të saj të enjten. Lojtarët kryesorë ekonomikë më të mëdhenj janë miliarderi Warren Buffet, kompania Berkshire-Hathaway me 492 miliardë dollarë dhe banka JPMorgan Chase me rreth 395 miliardë dollarë janë sigurisht jashtë kësaj gare pasi u duhet shumë për të arritur vlerën e synuar. Blerja e aksioneve të Amazon nga gjigandi i tregtisë në internet, ishte blerja më e popullarizuar në gjysmën e parë të vitit 2018, me Apple shitjen e dytë më të popullarizuar."Tregtari me pakicë që po blen atë stok është gjithashtu i njëjti person i cili ndoshta është një klient i Amazon", tha JJ Kinahan, një strateg i tregut kryesor për TDAmeritrade. 

 

Ata shohin një gjendje që ka shumë sukses dhe duke përfituar nga paratë që njerëzit duhet të shpenzojnë me ekonominë dhe përmirësimin e tregut të punës, shtoi ai. Ken Berman, strategu Gorilla Trades, është i bindur se Apple do të arrijë shifrën prej 1 trilion dollarësh pas rezultateve të saj të martën, në sajë të gamës së iPhone, rritjes së interesit në iPad dhe fuqisë në shërbimet e saj. Analistët këmbëngulin se situata është shumë larg nga ajo në fund të viteve 1990. "Problemi i madh me flluskun e internetit ishte se shumica e bizneseve nuk kishin të ardhura, nuk kishin fitime, shumë thjesht iu përgjigjën një fenomeni të modës", tha Gregori Volokhine nga Shërbimet Financiare Meeschaert.   

 

"Ky nuk është rasti me të gjitha këto kompani që sot kanë një vend thelbësor në jetën e njerëzve," tha Volokhine."Raporti i çmimeve/fitimeve të Apple qëndron në 18.62, duke i nënshtruar S & P 20.86, indeksin që përfaqëson 500 bizneset më të mëdha në Wall Street. Por edhe në rastin e krizës ekonomike, sektori i teknologjisë është në një vend të mirë, sipas Maris Ogg, themelues i këshilltarëve të Tower Bridge."Nëse filloni të shihni ngadalësimin e ekonomisë, nëse kompanitë duhet të ulin koston, ata do të investojnë në teknologji që të çojnë më shumë drejt automatizimit", tha ajo. Për Nicholas Colas të DataTrek Research, është gjithashtu e vështirë për investitorët që të vlerësojnë strategjitë e biznesit me një model biznesi mjaft të ri. "

 

"Në thelbin e tyre, ato janë ide të krijuara nga një numër i vogël njerëzish, por më pas të përdorura nga miliarda në mbarë botën. Ky është një fenomen i ri dhe ne dyshojmë se tregjet e kapitalit nuk e kuptojnë ende se si duhet të jenë vlërësimet korrekte. Vlerësimet e kapitalit për aksionet e FANG (Facebook, Amazon, Netflix dhe Google) dhe modele të tjera afariste të bazuara në internet janë një sfidë krejtësisht e re për investitorët," tha ai. 


Më të lexuarat