Secondary Adv

Ja si do duken banesat ne Mars

Share on Google+

NASA ka zbuluar pamjet e banesave të printuara në 3D të cilat mendohet se do të përdoren për të kolonizuar Marsin në dekadat e ardhshme.   

 

Jo vetëm pamja që banesat duhet të kenë por dizajnet e propozuara duhet që gjithashtu të sigurojnë trashësinë e duhur, ngrohje dhe presionin për të përballuar kushtet ekstreme në Mars. Nga 18 ekipe nga e gjithë bota që kanë hyrë në konkurs, pesë prej tyre kanë arritur të kalojnë në fazat përfundimtare. NASA në partneritet me Universitetin Bradley të Peoria, Illinois përzgjodhën pesë ekipet më të mira për të përparuar në fazat e ardhshme të kobnkursit për banesat 3D të printuara të habitateve në planetin e kuq. Ata që kanë përparuar në fazën e ardhshme ndanë çmimin prej 100,000 dollarë. Paratë u dhanë të pesë ekipeve të bazuara në rezultatet e caktuara nga një panel i ekspertëve nga NASA. Juria vlerësonte punimet e kryera nga konkurentët rreth banesave në Mars, të ndërtuara duke përdorur mjete të specializuara software. Gjithsej, 18 skuadra nga e gjithë bota hynë në garë. 

 

Përveç hartimit të habitatit, nga juria u vlersua edhe teknologjia e propozuar për ndërtimin e tyre, pra sa i përshtatshëm është për një mjedis të tillë si planeti i Marsit. Konkurentët të cilët propozuan habitate të cilat mund të ndërtoheshin në mënyrë më të lehtë dhe përshtatur me kushtet e ofruara në një planet të huaj si Marsi, ishin ata të cilët fituan edhe garën. Ekipi Zopherus e Rogers, Arkansas mori  20,957.95 dollarë, AI SpaceFactory, New York ka marrë 20,957.24 dollarë, Kahn-Yates e Jackson, Misisipi mori 20,622.74 dollarë, ndërsa SEARCH + Apis Cor në New York ka marrë $ 19,580.97 dhe në fund, Northwestern University i Evanston, Illinois mori rreth 17,881.10 dollarë."Ne jemi të befasuar rreth suksesit dhe talentit të këtyre grupeve të cilët kanë kanë ofruar një stil krejtësisht unik për konkursin," tha Monsi Roman, menaxher i programit për Centennial Challenges NASA.

 

"Ata nuk janë vetëm duke dizajnuar strukturat, por ata po dizajnojnë banesa mjaft të rëndësishme të cilat do tu japin eksploruesve tanë hapësirë ​​për të jetuar dhe punuar në planete të tjera. Ne jemi të ngazëllyer për të parë projektet e tyre. Konkursi kishte si qëllim kryesor projekte të cilat do të konsistonin në banesat që një ditë do të mund të vendoseshin në planete të tjera si në Hënë apo në Mars. Nisma filloi për herë të parë në vitin 2014. Për nivelet virtuale, ekipet duhet të përdorin softuerin e ndërtimit të modelit të informacionit për hartimin e habitatit."Ne kemi inkurajuar një gamë të gjerë të njerëzve për të sjellë dizajne të reja për mënyrën se si ata parashikojnë një vendbanim në Mars", tha Lex Akers, Caterpillar dekan i Kolegjit të Inxhinierisë dhe Teknologjisë në Universitetin Bradley, të cilët gjithashtu janë edhe partnerët e NASA-s në këtë sfidë. 

 

Ekspertët gjithnjë e më shumë besojnë se njerëzit mund të jetojnë në Mars gjatë jetës sonë. Muajin e kaluar Jim Gjelbër shefi shkencëtar NASA tha se personi i parë për të udhëtuar për në planetin e kuq ka të ngjarë tashmë të jetë duke jetuar në Tokë. Njerëzit 'absolutisht' do të jenë në Mars në të ardhmen, tha ai për USA Today në një intervistë. Studiuesit shpresojnë të kenë një njeri në planetin e kuq deri në vitin 2040, sipas Dr Green. Gjithashtu NASA ka nevojë për të zhvilluar teknologji për të bërë edhe udhëtime kthimi nga Marsi në Tokë, diçka që agjencia e hapësirës ka në plan për të provuar me Roverin e saj në 2020. Megjithatë, pengesa më e madhe përballet me një udhëtim me njerëz në Mars me një domosdoshmëri për të ndërtuar një infrastrukturë të tërë për të të mbështetur jetën në këtë planet. 


Më të lexuarat