Secondary Adv

Japonia do te ndertoje nje ashensor hapesinor

Share on Google+

Një ekip japonez po punon për të ndërtuar një "ashensor hapësinor" i cili mësohet se këtë muaj do të kryejë një test paraprak të teknologjisë inovative. 

 

Ekipi japonez që po punon për të zhvilluar "ashensorin hapësinor" do të zhvillojë një test të parë këtë muaj, duke lëshuar një version miniaturë në satelitë për të testuar teknologjinë. Pajisja e testimit, e prodhuar nga hulumtuesit në Universitetin Shizuoka, do të kryejë një udhëtim në një raketë H-2B të nisur nga agjensia hapësinore e Japonisë, nga ishulli jugor i Tanegashima gjë e cila do të ndodhë javën e ardhshme.Testi përfshin një ashensor miniaturë, që është një kuti me gjatësi prej vetëm gjashtë centimetra ose 2.4 inç, tre centimetra e gjerë dhe tre centimetra të lartë.   

Nëse gjithçka shkon mirë, ajo do të japë dëshmi rreth suksesit të konceptit duke lëvizur përgjatë një kablloje 10 metra që qëndron pezull në hapësirë ​​midis dy satelitëve të vegjël që do ta mbajnë atë të tendosur. Mini-ashensori do të udhëtojë përgjatë kabullit nga një kuti në një nga satelitët. "Do të jetë eksperimenti i parë në botë për të testuar lëvizjen e ashensorit në hapësirë", tha një zëdhënës i universitetit të martën. Lëvizja e kutisë 'ashensor' të motorizuar do të monitorohet me kamera të vendosura tek satelitët. Ajo është akoma larg nga qëllimet përfundimtare të projektit, i cili bazohet në një histori të gjatë të ëndrrave rreth një ashensori hapësinor.  

Ideja u propozua së pari në 1895 nga shkencëtari rus Konstantin Tsiolkovsky pasi pa Kullën Eifel në Paris dhe u rishikua gati një shekull më vonë në një roman nga Arthur C. Clarke. Por barrierat teknike i kanë mbajtur gjithmonë planet të mbërthyera në fazën konceptuale. Firma japoneze e ndërtimit Obayashi, e cila po bashkëpunon me projektin e universitetit të Shizuoka, gjithashtu po hulumton mënyra të tjera për të ndërtuar ashensorin e saj hapësinor për të dërguar turistët në hapësirë ​​në vitin 2050. Kompania ka thënë se mund të përdorë teknologjinë e nanotubizimit të karbonit, që është më shumë se 20 herë më e fortë se çeliku, për të ndërtuar një bosht ashensori 96,000 kilometra ose rreth 60,000 milje mbi Tokë.  

Firma shpreson se do të transportojë njerëzit dhe dërgesa në një stacion të ri hapësinor. Ajo gjithashtu do të punojë si një port për të transportuar astronautët në Mars dhe më gjerë. Firma zbuloi planet e para në vitin 2014, duke pretenduar se "ndërtimi do të jetë teknikisht i realizueshëm". Ajo llogariti se do të duheshin rreth 20 vjet për të ndërtuar kabllon, i cili do të kishte një fund të palëvizshëm në sipërfaqen e tokës. Sipas planit, një kabllo 20 tonësh është vendosur fillimisht dhe është përforcuar 510 herë nga alpinistët deri në 7,000 ton, duke u ngjitur vazhdimisht për rreth 18 vjet. Objektet pastaj transportohen dhe ndërtohen brenda një viti. 

 

Firma gjithashtu ka hedhur më parë idenë e një "hoteli hapësinor" në krye të ashensorit. Kompania tha se do të mbante deri në 30 pasagjerë në një kohë dhe do të udhëtonte me një shpejtësi prej 200 kilometrash në orë për një javë, duke u ndalur në një stacion në 36,000 kilometra. Turistët do të qëndronin aty, por studiuesit dhe specialistët do të mund të udhëtonin deri në fund, tha Satomi Katsuyama, udhëheqësi i projektit. "Njerëzit kanë adhuruar gjatë kulla të larta," tha ajo. 'Në vend që ta ndërtojmë atë nga toka, ne do ta ndërtojmë atë nga hapësira.' 


Më të lexuarat