Secondary Adv

Krijohet roboti hiper realist me pamjen e nje 5 vjecari

Share on Google+

Një robot me pamjen e një 5 vjeçari është krijuar për të ndihmuar praktikantët e pediatrisë për të kuptuar më shumë rreth trupit të fëmijës. 

 

Studentët e mjekësisë po përdorin një djalë robot për të kuptuar më mirë se si reagojnë pacientët e vegjël në trajtim. I quajtur HAL, roboti realist mund të qajë, të gjakoset, të flasë dhe të hyjë në shokun anafilaktik. Ky robot gjithashtu ka një 'puls'. Pajisja u krijua nga Gaumard Scientific, e cila ka krijuar simulatorë të mësimdhënies për spitalet, shkollat ​​dhe industritë e tjera që nga vitet 1940. Hal shënon një hap gjigand larg manekinëve të testit, por edhe në çmim pasi pajisja robotike kushton rreth 48,000 dollarë."Praktikantët e mjekësisë mund të kryejnë një gamë të plotë të procedurave emergjente duke përfshirë ndërhyrje kirurgjikale në rrugët e frymëmarrjes, gjilpëra si dhe shumë proçedura të tjera lidhur me ndihmën e shpejtë mjekësore në një shkallë të lartë të realitetit, tha John Eggers, nënkryetar ekzekutiv Gaumard, në një deklaratë. 

 

'Është përvoja më e afërt dhe më pranë realitetit për kujdesin e urgjencës pediatrike në botë. Për ta bërë atë pasqyrë të një njeriu të vërtetë, inxhinierët Guamard studiuan fëmijët e vërtetë duke shikuar shprehjet e tyre të fytyrës, duke përfshirë atë se si muskujt e tyre lëvizën dhe vetullat rrudhen, sipas Wired. Djali mund ta shkundë kokën nga njëra anë në tjetrën, të qajë me lotë të vërtetë dhe madje të thërrasë për nënën e tij kur ndihet i pikëlluar. Ekziston edhe një imitues i integruar i zërit që e kthen zërin në një pesëvjeçar, në mënyrë që të flasë komandat apo fraza të caktuara. 

 

Është i përbërë nga një sistem mekanik-pneumatik që krijon një impuls, si dhe një bobinë në këmbën e robotit që nxjerr dioksid karboni. Një sistem hidraulik e bën atë të qajë me lot dhe të pompojë gjak në të gjithë trupin e tij. Kjo u mundëson mjekëve praktikantë të vendosin një monitor glukoze tek roboti, pasi çpimi i gishtit të robotit do të nxjerrë disa pika gjaku, njësoj siç ndodh me njeriun kur realizohet proçesi i matjes së glukozës. Sytë e tij mund të ndjekin një dritë që i vendoset para dhe bebet e tij të syrit do të tkurren nëse një dritë shkëlqehen para tyre. Për më tepër, roboti mund të urinojë ose edhe të pësojë një arrest kardiak. 

"Në situata të caktuara si anafilaksi, gjuha e tij do të fryhet, fyti i tij gjithashtu do të fryhet", tha James Archetto, nënpresidenti i Gaumard, Wired. Të trajnuarit janë në gjendje të presin një të çarë në fytin e Halit për të futur një tub trakeal, duke simuluar krijimin e një rruge tjetër ajrore. Ata mund ta lidhin atë me një EKG për të monitoruar 'zemrën' e tij dhe për të monitoruar pulsin e tij ose duke e kthyer atë në gjendje normale me një defibrilator. Ai gjithashtu mund të imitojë emocionet e shqetësimit, si të qarën, acarimin ose të bërtiturën. Kushdo që kontrollon sistemin mund të shtojë intensitetin e emocioneve të tij për të krijuar një ambient edhe më të lartë të stresit. 

 

"Ne mund ta shtojmë nivelin e stresit aq të lartë për pjesëmarrësit që njerëzit do të qajnë, në thelb duhet të heqin dorë nga skenari," tha drejtori mjekësor i Marc Berg, Stanford. Unë mendoj se ka një potencial të mirë që ne të mund të shohim më shumë nga ai lloj reagimi emocional kur manekini është kaq realist. ' Gaumard është prapa robotëve të tjerë të trajnimit realistë si Victoria, e cila është një grua robotike që mund të lindë, si dhe Super Tory, një foshnje e porsalindur që i ndihmon të trajnuarit të identifikojnë shenja të sëmundjes tek foshnjat. 

 

Me Hal, kompania duhej të ishte e kujdesshme që të mos i trembte studentët e mjekësisë duke e bërë djalin të duket shumë real. Megjithatë, pajisja shënon një hap të madh në pajisjet e trajnimit robotik."Ndoshta makinat një ditë do të jenë kaq të sofistikuara që do të jenë në gjendje të interpretojnë emocionet tona dhe të përsërisin emocionet tona", tha Lillian Su, drejtor mjekësor për simulim në Qendrën e Spitalit të Fëmijëve Lucile Packard. 'Por deri atëherë, ne si njerëz duhet ta kontrollojmë atë pjesë dhe të dimë se si ta përdorim makinën në mënyrë që ne të mund t'i stërvisim njerëzit në atë mjedis.


Më të lexuarat