Secondary Adv

Daikin krijon kondicionerin me inteligjence artificiale

Share on Google+

Prodhuesi japonez i kondicionerëve, Daikin Industries ka zhvilluar një sistem inteligjent që lëshon ajër të ftohtë kur zbulon se punëtorët e zyrës po flenë.  

 

Firma tha se kreu hulumtime dhe zbuloi se duke e bërë dhomën më të ftohtë për disa minuta ishte më efektive në nxitjen e punonjësve sesa metoda të tjera si drita të ndritshme ose një aromë freskuese, sipas Wall Street Journal. Daikin, i cili zotëron gjithashtu prodhuesin e kondicionerëve me bazë në SHBA, Goodman Manufacturing, shpreson të bashkëpunojë me firmën japoneze të teknologjisë NEC Corp për të zhvilluar sistemin e teknologjisë së lartë të ajrit të kondicionuar. 

 

Firmat presin që një sistem i tillë kondicionimi të jetë gati deri në vitin 2020."Kam provuar kafe, një stërvitje të shpejtë dhe biseda të shkurtra kur bëhem i përgjumur pas drekës, por sistemi Daikin ishte shumë më i mirë se të gjitha këto," u shpreh Yurino Kan, një punonjës i Daikin i cili mori pjesë në studim. Megjithatë, kritikët theksojnë se mund të ketë metoda më efektive të inkurajimit të punonjësve për të kapërcyer ndjesinë e tyre të gjumit që ndodh zakonisht në kohën e pasdites. Studiuesit kanë zbuluar se fjetja mund të rrisë produktivitetin më shumë se shumica e metodave, të tilla si kafe, ose në këtë rast, duke u goditur me një shpërthim të ftohtë të ajrit. 

Megjithatë, Daikin beson se ka një treg për këtë lloj produkti, në të njëjtën mënyrë që njerëzit janë të gatshëm të paguajnë për ujin e cilësisë së lartë, ata mund të jenë të prirur të paguajnë për një kondicioner të ajrit të infuzionuar. Inxhinierët Daikin madje propozojnë zhvillimin e ajrit luksoz. "Ne po zhvillojmë ajër që e bën ushqimin të shijojë më mirë, duke filluar me verën", tha Sanae Kagawa, një inxhinier Daikin. Daikin ka kryer gjithashtu hulumtime se si temperaturat në vendin e punës mund të ndikojnë ndryshe tek të punësuarit. Studiuesit e firmës zbuluan se në dimër, meshkujt kanë tendencë të jenë më produktive në dhomat ku temperatura është 68 gradë dhe lagështia 30 përqind. Ndërkohë, gratë punojnë më mirë në kushte ku është 72 gradë dhe me lagështi prej 50 përqind. 

 

Kompania shpreson të zhvillojë një shërbim tjetër që mund të përshtasë ajrin për çdo punonjës. Ajo ende nuk ka trajtuar shqetësimet që sistemi i kondicionimit të teknologjisë së lartë për vendin e punës mund t'i ngjajë një pseudo-Big Brother, duke e rritur temperaturën e dhomës pa pëlqimin tuaj. Në vend të kësaj, Daikin i sheh ato kritika si një pozicion neto pozitiv."E pra, kjo mund të jetë një shenjë e mirë, sepse kur një ide është me të vërtetë inovative, do të përballeni me rreth 70 përqind të njerëzve që e kundërshtojnë atë", tha inxhinieri Satoshi Hashimoto nga Daikin.


Më të lexuarat