Secondary Adv

Krijohet roboti me pamjen e gjarprit

Share on Google+

Disa studiues japonezë kanë krijuar një prototip 'gjarpër robot' që mund të rrëshqasë dhe të rrokulliset rreth sipërfaqeve dhe të ngjitet pikërisht si një gjarpër. 

 

Nëse mendoni se gjarpërinjtë e vërtetë janë të frikshëm, provoni një gjarpër robotik që mund të ngjisë shkallët. Ky robot me pamjen dhe strukturën e një gjarpri nuk është krijuar vetëm që ti ngjasojë të vërtetit por krijuesit e tij besojnë se një ditë mund të përdoret për të shpëtuar jetë. Hulumtimet mbi pajisjen u prezantuan në Konferencën Ndërkombëtare mbi Robotët dhe Sistemet e Inteligjencës në Spanjë javën e kaluar. "Ne kemi propozuar një metodë të dizajnimit të formës së synuar të një roboti gjarpër duke kombinuar forma të thjeshta të tilla si vijë e drejtë, hark rrethor dhe spirale", shpjegojnë studiuesit. 

 

'Me këtë metodë, është e mundur që në mënyrë intuitive të dizajnohen lëvizje të komplikuara'. Roboti gjarpër është në gjendje të ngjisë pengesat dhe të mbështillet rreth objekteve sepse ajo është bërë nga materiale të lëmuar që lehtë rrëshkasin mbi sipërfaqet. Është i përbërë nga një seri prej 36 nyjeve të ndryshme dhe lidhjeve që mundësojnë që roboti të përkulet në kënde të ndryshme. Hulumtuesit i referohen këtyre nyjeve, si të ngjashme me muskujt në zemër, të cilat e lejojnë atë të zgjerohet dhe të kontraktohet. Gjarpëri robot lidhet me një furnizues me energji dhe mund të kontrollohet nga një kompjuter, si dhe një pajisje komande për PlayStation. 

 

Shkencëtarët madje kanë projektuar një ecje të veçantë për robotin që e lejon atë të mbështillet rreth një tubi dhe gradualisht të ngjitet. Me këtë metodë, robot i gjarpërit mund të ngjitet duke tërhequr trupin, ndërsa mbështillet në formë spirale rreth një tubi vertikal për të parandaluar rrëshqitjen poshtë". Gjithashtu është ende e paqartë se sa shpejt pajisja është në gjendje të lëvizë. Në vend të kësaj, studiuesit e Universitetit të Kiotos thonë se mund të përdoret për të hyrë në situata të rrezikshme që janë të pasigurta për njerëzit. Ajo gjithashtu mund të jetë në gjendje për të shpëtuar njerëzit që janë të mbërthyer në vende të vështira për t'u arritur. 

 

Hulumtuesit kanë zhvilluar gjithashtu një version nënujor të robotit gjarpr që mund të nxirrte dikë jashtë ujit ose një zone të përmbytur. Ndërkohë, një tjetër version"kaçavidë" është në gjendje të vërtitet nëpër zona të ngushta, të tilla si një tub. Për më tepër, aftësitë e saj të ndryshimit të formës, mundësojnë kalimin e llojeve të ndryshme të terreneve, duke e bërë atë optimale për operacionet e kërkim-shpëtimit. 


Më të lexuarat