Secondary Adv

Kina prezanton teknologjite me te fundit te survejimit

Share on Google+

Në Kinë është zhvilluar një ekspozitë rreth sistemeve të survejimit dhe sigurisë, në të cilën janë prezantuar pajisje të ndryshme me teknologjitë më të fundit. 

 

Nga programet e realitetit virtual të trajnimit të policisë e deri tek dronët që mbajnë armë dhe skanera të irisit, një ekspozitë publike e sigurisë në Kinë tregoi gamën e mjeteve me teknologji gjithnjë e më shumë të lartë dhe avancuar, në dispozicion të policisë së vendit. Ekspozita, e cila u zhvillua në Pekin, theksoi teknologjinë e mbikëqyrjes dhe monitorimit ashtu si dhe shpenzimet pëer këto teknologji dhe pajisje të cilat vijnë gjithnjë e më në rritje. 

 

Aplikacionet më të padëmshme, siç janë sistemet e sigurisë për shtëpitë si dhe aplikacionet e të dhënave të mëdha të cilat ndihmojnë në reduktimin e trafikut të ngarkuar, gjithashtu morën pjesë në konferencën e pajisjeve më të fundit të vëzhgimit dhe sigurisë. Megvii, një kompani e inteligjencës artificiale e mbështetur nga gjigandi i tregtisë së internetit, Alibaba, prezantoi syze të ndryshme inteligjente, të cilat aktivizojnë një alarm zanor në moementin që dallojnë një të dyshuar. Gjithashtu vihet re se kostoja e tyre është shumë e lartë, ku një palë prej tyre kushton rreth 20,000 juanë ose 2,900 dollarë. Kompani të shumëfishta gjithashtu treguan skanera irisi, të cilët specializohen në zbulimin dhe përputhjen e modeleve unike në iris, pjesën me ngjyrë të syrit të njeriut. 

"Nga faza e fetusit deri në adoleshencë deri në moshën e rritur, irisi mbetet i njëjtë," shpjegoi James Wang, drejtor i marketingut në IrisKing, tek AFP. Krahasuar me shenjat e gishtërinjve dhe njohjen e fytyrës, shkalla e gabimit për irisin është gjithashtu më e ulët. Të dhënat nga irisi është mjaft e vështirë ti falsifikosh, është shprehur një nga krijuesit e teknologjisë. Kina shpenzoi rreth 1.24 trilionë juanë për sigurinë vendase në 2017, një rritje prej 12.4 për qind nga një vit më parë. Rritja e sigurisë në rajonet e pakicave të Kinës ka qenë një prioritet, sipas raportit të Zenz. Në Tibet, ku tibetianët e shumtë janë ngritur në protestë ndaj politikave të Pekinit gjatë viteve, shpenzimet e brendshme të sigurisë u rritën më shumë se 400 përqind midis 2007 dhe 2016, pothuajse dyfishi i rritjes së shpenzimeve në të gjitha provincat dhe rajonet për të njëjtën periudhë. 

 

Por ekspozita e sigurisë tregon se sa gjerësisht teknologjia po zbatohet për një sërë sfidash për forcat e sigurisë publike të vendit. Një kompani e teknologjisë me bazë në Shenzhen e quajtur ZNV përdor analiza të videove, të tilla si zbulimi i "mikro-shprehjeve" të fytyrës, për të analizuar reagimet emocionale. Në një kabinë të drejtuar nga Instituti i Parë Hulumtues i ministrisë së sigurisë publike, pjesëmarrësit e konferencës qëndruan në rradhë për të provuar një lojë VR përmes së cilës policëve u mësohej përdorimi i duhur i armëve të zjarrit.


Më të lexuarat