Secondary Adv

Toka po ngrohet me shpejt sec ishte menduar

Share on Google+

Oqeanet e Tokës po thithin më shumë nxehtësi se sa mendohej më parë dhe kjo mund të nënkuptojë se bota ka më pak kohë për të trajtuar ndryshimet klimatike.  

 

Një studim tregon se detet kanë absorbuar 60 për qind më shumë nxehtësi gjatë 25 viteve të fundit se sa shkencëtarët kishin vlerësuar. Kjo do të thotë se Toka është më e ndjeshme ndaj emetimeve të karburanteve fosile sesa mendohej dhe mund të çojë në ngrohjen edhe më të shpejtë se sa parashikohej në vitet në vijim. Kjo do ta bënte më të vështirë mbajtjen e ngrohjes globale brenda niveleve të sigurta në këtë shekull, duke rritur presionin e mëtejshëm në përpjekjet ndërkombëtare për të ulur emetimet e karbonit. 

 

Hulumtuesit paralajmëruan se do të merret një veprim i paprecedent nga udhëheqësit globalë gjatë dekadës së ardhshme për të mbajtur rritjen mesatare të temperaturës së Tokës nën 2C (3.6F), qëllimi kryesor i përcaktuar nga Marrëveshja Ndërkombëtare e Klimës së Parisit. Vlerësimi i fundit nga Paneli Ndërqeveritar për Ndryshimet Klimatike (IPCC) deklaroi se oqeanet e botës kanë marrë mbi 90 përqind të nxehtësisë së tepërt të bllokuar nga gazrat me efekt serrë. Por studimi i ri tregon se kjo ishte një nënvlerësim i madh, duke zbuluar se nxehtësia që vjen nga gazrat serrë që derdheshin në oqeane, rreth 60 përqind më të lartë se sa vlerësimet e mëparshme. Ruajtja e nxehtësisë më e lartë se sa pritshmëritë do të thotë më shumë nxehtësi të bllokuar në sistemin e klimës së Tokës, në vend që të lihet në atmosferë. 

 

Kjo në fund do të thotë se planeti po ngroh më shpejt se sa shkencëtarët kanë parashikuar. Regjistrimeve të temperaturës së Oqeanit u është dhënë një shtysë e madhe kur matjet e besueshme nga pajisjet e quajtura 'Argo Floats' u prezantuan në mbarë botën në vitin 2007. Dr Resplandy fajësoi dekada të të dhënave të pabesueshme të temperaturës përpara këtij moment historik për historinë e gjatë të nënvlerësimeve të kësaj fushe."Planeti u ngroh më shumë se sa menduam. Ajo ishte e fshehur nga ne vetëm për shkak se nuk e testuam dhe matëm atë siç duhet. Por ishte atje. Ishte tashmë në oqean.'Shkencëtarët matin vëllimin e oksigjenit dhe dioksidit të karbonit që del nga oqeani në dekadat e fundit. Kjo jep një matje të saktë të ndryshimeve globale të temperaturës së detit, duke regjistruar një gjendje thelbësore të lëngshme kur nxehet. Kur oqeani ngrohet, lëshon gaz në atmosferë dhe ekipi beson se matja e kësaj rënieje jep një vështrim të ri në historinë e temperaturave të oqeanit. 

 

Gjetjet e tyre sugjerojnë më shumë nxehtësi sesa menduam se është derdhur në oqeane në dekadat e fundit. Ngrohja e oqeaneve me shpejtësi mund të shkaktojnë ndryshime më të shpejta të nivelit të detit si dhe përshpejtuar dëmtimin e shkëmbinjve të koraleve dhe akullnajave të Grenlandës dhe Antarktidës. Dhe në qoftë se planeti është ngrohur më shumë se sa kemi menduar nga e njëjta sasi e gazit, planeti ka gjasa të jetë më i ndjeshëm ndaj CO2 se sa vlerësimet e mëparshme. Kjo ka implikime të mëdha për kombet anembanë globit, ndërsa përpiqen të përmbushin qëllimet e përcaktuara nga Marrëveshja e Klimës së Parisit 2015. Nëse shoqëria dëshiron të parandalojë ngritjen e temperaturës mbi 2C (3.6F) deri në 2100, emetimet e CO2 duhet të reduktohen me 25 për qind në krahasim me atë që u vlerësua më parë, tha Dr Resplandy. 


Më të lexuarat