Secondary Adv

Toka do te vuaje shume shpejt mungesen e ujit

Share on Google+

Një hartë interaktive e zhvilluar nga Universiteti Aalto shfaq mungesën e sasisë së ujit në botë me të cilën po përballemi dhe përkeqësimin e situatës në të ardhmen.  

 

Disponueshmëria e ujit të pastër është një sfidë me të cilën bota aktualisht ballafaqohet me ndryshimet klimatike dhe proceset të etiketuara të thatësirës e bëjnë atë të pakët në rajone të caktuara. Bujqësia, prodhuesit e veshjeve dhe prodhimi kimik kërkojnë të gjitha sasi të mëdha të ujit dhe ndryshimet klimatike kanë bërë që thatësira ekstreme të bëhet më e zakonshme. Sasia mesatare për person në Evropë për konsumin e ujit është 3.000 deri 5.000 litra ujë në ditë, thonë studiuesit. Në vitin e fundit, thatësira dhe mungesa e ujit kanë ndikuar në Britaninë e Madhe, Afrikën e Jugut dhe Australinë, si dhe në brigjet e mëdha të Afrikës dhe Azisë Qendrore. 

 

Gjetja e burimeve ujore po bëhet edhe më urgjente për vitet e ardhshme, pasi popullsia vazhdon të rritet dhe ndryshimet klimatike përkeqësohen. Atlasi për mungesën e ujit është një aplikacion i krijuar nga Hulumtuesi Pasuniversitar Joseph Guillaume dhe Asistent Profesor Matti Kummu në Universitetin Aalto dhe përdor harta interaktive globale për të treguar problemet që lindin me ujë të kufizuar dhe ofron informacion se si të luftohet. Harta lejon njerëzit të gjurmojnë zonat ku njerëzit jetojnë në mungesë të ujit, stresin e ujit dhe në kushte të sasive të pakta të ujit. Stresi i ujit mund të mendohet si mungesa e nxitur nga kërkesa, ndërsa mungesa e ujit është e shtyrë nga popullsia. Stresi mund të ndodhë edhe me një popullsi të vogël nëse përdorimi i ujit është mjaft i lartë dhe disponueshmëria e ujit mjaft e ulët. 

 

"Ne donim të krijonim një mjet për ndërtimin e kapaciteteve në mënyrë që njerëzit të kuptojnë më mirë se çfarë zgjedhjesh të tyre janë të qëndrueshme apo jo".  Harta tregon si mungesa e ujit ka evoluar gjatë 100 viteve të fundit dhe paraqet skenarë të mundshëm për pjesën tjetër të këtij shekulli. Gjithashtu u lejon njerëzve të shohin se si faktorë të ndryshëm, si ndryshimet në dietë dhe humbjet e ushqimit, ndikojnë në burimet ujore në të gjithë botën."Me rritjen e përdorimit të ujit, bëhet më e vështirë për t'u përdorur burimi në mënyrë të qëndrueshme. Ushqimi me më pak mish dhe shmangia e mbeturinave ushqimore mund të zvogëlojë përdorimin e ujit", thotë Dr Guillaume.

 

"Ne duhet të mbështesim iniciativat nga qeveritë, OJQ-të dhe kompanitë me programe të menaxhimit të ujit."Është e vështirë për të arritur një ekuilibër mes nevojave mjedisore dhe njerëzore, sidomos kur nuk ka ujë të mjaftueshëm për të shkuar përreth. "Ne mund të punojmë së bashku për të ndihmuar fermerët dhe përdoruesit e tjerë të ujit të miratojnë teknika të reja dhe të vendosin marrëveshje efektive të menaxhimit", u shpreh studiuesi gjithashtu.


Më të lexuarat