Secondary Adv

Ari mund te shkrihet ne temperature dhome

Share on Google+

Një ekip studiuesish ka zbuluar një mënyrë për të shkrirë arin në temperaturë dhome duke përdorur një fushë elektrike dhe një mikroskop elektronik.   

 

Shkrirja e arit normalisht kërkon temperatura deri në 1,064 ° C, por fizika nuk është aq e thjeshtë. Megjithëse ne të gjithë jemi të njohur me fenomenin e shkrirjes, shumica prej nesh nuk mendojnë me të vërtetë për fizikën që qëndron pas procesit. 

 

Në thelb, kur diçka shkrin gjithçka që ndodh në atë proçes është që lidhjet ndërmjet molekulave të tij prishen dhe fillojnë të lëvizin më lirshëm. Nxehtësia është shkaku i zakonshëm për ndryshimin, por nuk është i vetmi, presioni gjithashtu luan një rol. Eksperimentimi me këto kushte i ka lejuar shkencëtarët të bëjnë të gjitha llojet e gjërave të papritura kohët e fundit, siç është ngrirja e ujit në temperatura shumë më të larta se vlera e zakonshme e vlimit. Në studimin e ri, studiuesit testuan një tjetër shkaktar: një fushë elektrike. 

 

Ekipi vendosi një copë të vogël ari në një mikroskop elektronik dhe e vuri re në nivelin më të lartë të zmadhimit. Pastaj, ata ngadalë ngritën forcën e një fushe elektrike për të parë se si reaguan atomet e arit. Kur u kthyen në të dhënat e mëvonshme, studiuesit kuptuan se fusha elektrike kishte ngacmuar atomet në shtresat e larta të arit. Kjo bëri shkëputjen e pjesës më të madhe të objektit, në mënyrë efektive shkrirja e materialit në temperaturën e dhomës. Ndryshimi ishte gjithashtu i kthyeshëm, pasi ndërprerja e fushës elektrike mund të ngurtësojë përsëri arin."Unë u habita vërtet nga zbulimi", thotë Ludvig de Knoop, autori i parë i studimit. 

 

"Ky është një fenomen i jashtëzakonshëm dhe na jep njohuri të reja themelore për ari". Ekipi nuk është plotësisht i sigurt se si funksionon kjo teknikë për të shkrirë ar në temperaturat e ambientit, por mund të jetë për shkak të një fenomeni të njohur si tranzicioni i fazës së ulët. Teknologjia mund të përdoret në lloje të ndryshme të sensorëve, katalizatorëve dhe transistorëve. Mund të ketë gjithashtu mundësi për koncepte të reja për komponentët pa kontakt.


Më të lexuarat