Secondary Adv

Dielli ka nje yll binjak

Share on Google+

Disa astronomë kanë zbuluar një yll binjak të Diellit pak a shumë identik me të, që do të thotë se është një vend i përkryer për të kërkuar për jetë përtej Tokës.    

 

Kërkimi për yje të njëjtë me Diellin ka vazhduar për dekada të tëra. Në vitet 1980 u hipotezua se ylli ynë kishte një planet binjak të quajtur Nemesis. Edhe pse pas shumë vitesh vëzhgimi të qiellit nuk kanë gjetur asnjë gjurmë të Nemesis, ka shumë dëshmi se Dielli ynë nuk ishte i vetmi nga lloji i tij. Gjetja e këtyre yjeve binjake që kanë humbur në kohë mund të na japë një pasqyrë më të qartë rreth lindjes së yjeve, si dhe gjasat e jetës në të gjithë universin.

 

"Meqë nuk ka shumë informacion për të kaluarën e Diellit, studimi i këtyre yjeve mund të na ndihmojë të kuptojmë se ku ndodhet në Galaksi dhe në cilat kushte u formua Dielli", thotë Vardan Adibekyan, studiues kryesor në studim. Për të gjetur binjakët diellorë në mesin e yjeve të panumërta të galaktikës sonë, hulumtuesit i analizuan AMBRE-në, një bazë të dhënash të gjerë të spektrave të mijëra yjeve të afërt. Këto të dhëna u tregojnë astronomëve rreth përbërjes kimike dhe moshës së atyre yjeve, dhe ekipi mund t'i shqyrtojë ato me të dhëna për lëvizjen e tyre nga studimi Gaia, për të zbuluar ato që më së shumti përputhen me Diellin. 

 

Nga 17,000 yjet fillestarë të kategorizuar në AMBRE, ekipi mori 55 që kishin më shumë nivele të ngjashme me metalin Diellor. Më pas, ata studiojnë bollëkun kimik të elementeve të caktuara dhe ngushtuan listën deri në 12 kandidatë dhe pas matjes së raporteve të izotopeve të karbonit, ekipi erdhi në vetëm një. Me emrin HD 186302, ky yll është një binjak diellor, praktikisht identik me Diellin në kuptim të masës, moshës, vetive metalike, bollëkut kimik dhe raporteve të izotopit të karbonit. 

 

Është një yll i rendit kryesor i tipit G3 që qëndron rreth 184 vite dritë nga Toka. Nëse HD 186302 është pothuajse identik me Diellin, ai shtron pyetjen nëse jeta mund të jetë zhvilluar gjithashtu në atë sistem."Disa llogaritjet teorike tregojnë se ekziston një probabilitet jo i pakalueshëm që jeta përhapet nga Toka në planete të tjera ose sisteme exoplanetare, gjatë periudhës së bombardimeve të rënda," thotë Adibekyan. "Nëse ne jemi me fat, dhe kandidati ynë si binjak i diellit ka një planet, dhe planeti është një lloj shkëmbor, në zonë të banueshme, atëherë ne kemi atë që mund të ëndërrojmë, një Tokë 2.0, që rrethon një Diell 2.0."


Më të lexuarat