Secondary Adv

10 shtetet me siperfaqen me te vogel ne bote

Share on Google+

Në botë përveç shteteve me sipërfaqe të mëdha territori gjenden edhe disa të tjera që zotërojnë territore të vogla për nga madhësia por jo mirëqënia. 

 

Disa prej shteteve në botë shtreihen në sipërfaqe të mëdha toke, duke strehuar gjithashtu një numër të madh popullsie. Por përveç tyre ka edhe shtete të cilat kanë sipërfaqe të kufizuara territori, ku përgjithësisht janë ishuj apo shtete të pavaruara brenda një shteti tjetër. Të gjithë i njohim shtetet e mëdha dhe kemi dëgjuar mjaft të flitet për to, por më poshtë do ju njohim me shumë shtete që mund të mos i keni dëgjuar ndonjëherë. Këto janë shtete të vogla, me popullsi dhe territor të vogël por jo gjithnjë të vegjël për nga niveli i ekonomisë.   

 

10 Malta 

Popullsia është rreth gjysmë milioni, dhe me vetëm 122 kilometra katrorë sipërfaqe toke është një nga vendet më të populluara në botë. 

 

9. Maldive 

Ky vend në Oqeanin Indian, i përbërë nga një arkipelag mbi 1000 ishuj, është shteti më i ulët në botë, duke qenë se nuk ka asnjë pikë më të lartë se 2.5 metra. Është gjithashtu një nga vendet më të shpërndara në botë, meqë sipërfaqja e përgjithshme e tokës prej 298 kilometra katrorë është e shpërndarë në një zonë me oqean mbi 90,000 kilometra katrorë në madhësi. 

 

8. Ishujt Shën Kits dhe Nevis 

Shën Christopher dhe Nevis janë dy ishujt e Karaibeve me origjinë vullkanike, të cilat së bashku përbëjnë shtetin më të vogël të pavarur në Amerikë, në aspektin e zonës dhe popullsisë. Ata janë të ndara nga një kanal i detit më pak se tre milje të gjerë. 

 

7. Ishujt Marshall 

I vendosur në Paqësorin e Veriut, ky grup i ishujve ka një popullsi prej 68,000 dhe një sipërfaqe prej 70 milje katrorë. 

 

6. Lihtenshtajni 

Kjo principatë gjermano-folëse në Alpet ka qenë një shtet i pavarur që nga Mesjeta. Ka kufij me Zvicrën dhe Austrinë. Është dyfish i mbyllur, që do të thotë se është e pamundur të arrihet në det nga kufijtë e saj pa kaluar nëpër të paktën dy vende të tjera. Është një nga vendet më të pasura në botë, që rrjedh nga shumica e të ardhurave të saj nga bankat. 

 

5. San Marino 

Sikurse qyteti i Vatikanit, San Marino është një shtet i vogël i rrethuar tërësisht nga Italia. Ajo shtrihet në terren kodrinor në pjesën veriore të Italisë, rreth shtatë kilometra në brendësi të Riminit në bregdet. San Marino pretendon të jetë shteti më i vjetër sovran në botë, duke përcaktuar origjinën e tij nga viti 301. 

 

4. Tuvalu 

Ka nëntë ishuj në shtetin Tuvalu, që shtrihet në Paqësorin e Jugut në lindje të Papua Guinesë së Re. Asnjëra prej tokave nuk është më shumë se disa metra mbi nivelin e detit dhe ky është një nga vendet që do të goditet më rëndë nëse ngrohja globale do të rezultojë në një rritje të nivelit të detit.

 

3. Naurua 

Ishulli i vogël i Naurua u banua për herë të parë nga polinezianët, të cilët besohet se kanë arritur me kanoe shumë mijëra vjet më parë. 

 

2. Monako 

Ky qytet-shtet i Mesdheut kufizohet nga tre anë nga Franca dhe nga ana e detit në të katërtën. Ajo është unike midis vendeve të botës duke fituar një shtesë territori prej 20 përqind duke rimarrë tokën nga deti, por është ende më pak se një milje katrore. 

 

1. Vatikani  

Shteti më i vogël i pavarur në botë, si për zonën ashtu edhe për popullsinë, Vatikani është një zonë e rrethuar me mure që ndodhet tërësisht brenda kufijve të qytetit të Romës. Ajo ka një popullsi prej rreth 840 dhe një sipërfaqe prej rreth 44 akra, disa prej të cilave janë marrë nga Bazilika e Shën Pjetrit. 


Më të lexuarat