Secondary Adv

7 mrekullite e reja te botes

Share on Google+

Në vitin 2007, më shumë se 100 milionë njerëz votuan për të shpallur Shtatë mrekullitë e reja të botës, të cilat janë të famshme si edhe ato ekzistuese më parë.   

 

Lista e mëposhtme e shtatë fituesve paraqitet pa renditje dhe synon të përfaqësojë trashëgiminë globale. Në botë gjenden shumë qytetërime të lashta apo objekte të ndryshme që kanë mbetur edhe sot mjaft të njohura për shkak të dëshmive për lidhjet e tyre me qytetërimet e para. Ato janë vendbanime të qytetërimeve të para, të ekzistencës së lashtë të njerëzimit, dhe sigurisht si të tilla meritojnë të mebten gjatë në histori dhe të vlerësohen. Gjithnjë e më shumë synohet të shkohet drejt kërkimeve për ekzistencën e parë të njerëzimit, dhe këto janë disa prej tyre.

 

Muri i Madh i Kinës (Kinë) 

I ndërtuar në mes të shekullit të 5-të para krishtit dhe shekulli i 16-të, Muri i Madh i Kinës është një fortifikatë guri dhe toke e krijuar për të mbrojtur kufijtë e Perandorisë Kineze nga pushtimi i Mongolëve. Muri i Madh është në të vërtetë një varg muresh të shumta që përfshijnë rreth 4.000 milje, duke e bërë atë strukturën më të gjatë të bërë nga njeriu në botë. 

 

Statuja e Krishtit (Rio de Janeiro) 

Statuja e Krishtit Shpëtimtar në stilin e artit deko ngrihet nga mali i Korcovadit, në një gjendje frymëzimi të bekimit të përjetshëm që nga viti 1931. Statuja e betonit dhe gurit prej 130 këmbësh e lartë është projektuar nga Heitor da Silva Kosta, me një kosto përafërsisht250,000 dollarë për tu ndërtuar, ku shuma e parave është siguruar përmes donacioneve. Statuja është bërë një ikonë e njohur botërisht për Rion dhe Brazilin.  

 

Machu Picchu (Peru) 

Machu Picchu, një qytet inkas, i vendosur në mënyrë të pasigurtë midis dy majave të larta Andeve, mendohet nga studiuesit se ka qenë një qendër e shenjtë arkeologjike për kryeqytetin e afërt Incan të Cusco. Ndërtuar në kulmin e Perandorisë Incane në mes të 1400, kjo kala malore u braktis më vonë nga Inka. Vendi mund të arrihet vetëm me këmbë, tren ose helikopter; shumica e vizitorëve vizitojnë me tren nga Cusco që ndodhet aty pranë. 

 

Chichen Itza (Gadishulli Yucatan, Meksikë) 

 

Origjina dhe përshtatshmëria e kulturës Mayan mund të shihen në rrënojat e shkëlqyera të Chichen Itza. Ky qytet i fuqishëm, një qendër tregtare për rroba, skllevër, mjaltë dhe kripë, lulëzoi nga përafërsisht 800 në 1200, dhe veproi si qendër politike dhe ekonomike e qytetërimit Mayan. 

 

Koloseu Romak (Romë)

 

Ikona e Romës, si dhe gjithashtu e Italisë, është padyshim Colosseu i saj. E ndërtuar në mes të A.D. 70 dhe 80 A.D., ajo ishte në përdorim për rreth 500 vjet. Struktura eliptike e saj priste rreth 50.000 spektatorë, të cilët mblidheshin për të parë shfaqjet gladiatore, si dhe për spektakle të tjera publike, përfshirë gjuetitë e kafshëve dhe ekzekutimet.

 

Taj Mahal (Agra, Indi)

 

Një mauzoleum i porositur për gruan e perandorit Mughal Shah Jahan, Taj Mahal u ndërtua në mes të viteve 1632 dhe 1648. Duke marrë parasysh shembullin më të përsosur të artit musliman në Indi, struktura e mermerit të bardhë në të vërtetë paraqet një numër stilesh arkitekturore, duke përfshirë pers, Turk dhe indian. 

 

Petra (Jordani) 

Deklaruar një Trashëgimisë Botërore në 1985, Petra ishte kryeqyteti i perandorisë Nabataean e Mbretit Aretas IV. Anëtarët e këtij qytetërimi u dëshmuan si ekspertë të hershëm në manipulimin e teknologjisë së ujit, ndërtimin e tuneleve të ndërlikuara dhe dhomave të ujit, të cilat ndihmuan në krijimin e një pseudo-oazi.


Më të lexuarat