Secondary Adv

Ndryshimet klimatike do sjellin zhdukjen e njerezimit

Share on Google+

Ndryshimi i klimës rrit rrezikun e një 'efekti domino të zhdukjes' që mund të asgjësojë të gjithë jetën në Tokë, kanë paralajmëruar hulumtuesit.   

 

Teoria, e njohur si "bashkë-zhdukje", do të thotë një organizëm vdes sepse varet nga një tjetër specie e destinuar me të njëjtin fund. Studiuesit thonë se fundi i gjithë jetës është një skenar më i keq, por paralajmërojnë se 'efekti domino' mund të rrisë ndjeshëm rreziqet e ndryshimit të klimës - dhe gjithashtu kanë zbuluar se 5-6 gradë nga ngrohja mesatare globale është e mjaftueshme për të zhdukur shumicën e jetës në planet. Hulumtuesit nga Italia dhe Australia simuluan 2,000 pjesë "toke virtuale" që lidhin speciet e kafshëve dhe bimëve. 

 

Duke përdorur modelimin e sofistikuar, ata i nënshtruan terrenit virtual ndryshime katastrofike mjedisore që përfundimisht e asgjësuan të gjithë jetën. Katastrofat që ata simuluan përfshinin ngrohjen globale, skenarët e 'dimrit bërthamor' pas shpërthimit të bombave atomike të shumta dhe një ndikim të madh asteroid. "Ajo që ne po përpiqemi të provojmë është nëse tolerancat e ndryshueshme ndaj ngrohjes ekstreme globale apo ftohjes nga specie të ndryshme janë të mjaftueshme për të shpjeguar normat e përgjithshme të zhdukjes". Por, për shkak se të gjitha speciet janë të lidhura në rrjetin e jetës, studimi ynë tregon se edhe speciet më tolerante në fund të fundit i nënshtrohen zhdukjes kur zhduken llojet më pak tolerante në të cilat ato varen, u shpreh një prej hulumtuesve.

Profesor Bradshaw dhe Dr Strona thonë se skenarët e tyre virtual paralajmërojnë njerëzimin të mos nënvlerësojnë ndikimin e bashkë-zhdukjeve. "Duke mos marrë parasysh këtë ndikim domino jep një perspektivë joreale dhe jashtëzakonisht optimiste rreth ndikimit të ndryshimeve klimatike në të ardhmen", paralajmëron profesor Bradshaw. "Duke krahasuar skenarët e zhdukjeve të bazuara vetëm në tolerancat mjedisore të specieve me të tjerët, tregojmë se neglizhimi për të marrë në konsideratë efektin kaskadë të humbjes së biodiversitetit çon në një mbivlerësim të madh të qëndrueshmërisë së jetës planetare ndaj ndryshimeve globale" shkroi ekipi. 

 

"Një tjetër zbulim i vërtetë ishte se në rastin e ngrohjes globale në veçanti, kombinimi i intolerancës ndaj nxehtësisë së kombinuar me bashkë-zhdukjet do të thotë se 5-6 gradë mbi ngrohjen mesatare në nivel global është e mjaftueshme për të zhdukur shumicën e jetës në planet", thotë Dr Strona. Profesor Bradshaw më tej paralajmëron se puna e tyre tregon se si ngrohja klimatike krijon kaskadat e zhdukjes në mënyrën më të keqe të mundshme, krahasuar me zhdukjet e rastësishme ose edhe nga streset që vijnë nga dimri bërthamor.


Më të lexuarat