Secondary Adv

Shkretetirat me te medha ne bote

Share on Google+

Më poshtë kemi renditur dhjetë shkretëtirat më të mëdha të botës sipas zonës. Disa prej tyre janë të njohura nga të gjithë dhe pamjet e tyre janë padyshim mahnitëse dhe të pafundme, por një pjesë tjetër e shpretëtirave më të mëdha të botës janë ende të panjohura nga shumica.

 

Termi shkretëtirë i referohet vetëm reshjeve, dhe çdo zonë tokësore me një nivel shumë të ulët të shiut ose borës zakonisht, më pak se dhjetë inç në vit, do të kualifikohet. Sipërfaqe e zbrazët, mbuluar me rërë në shumicën e rasteve dhe temperatura ekstreme si të larta edhe të ulëta, janë këto disa nga karakteristikat e shkretëtirave më të mëdha në botë.  Më poshtë janë të rënditura shkretetirat më të mëdha në botë:

 

10. Shkretëtira Great Basin 

 

Shkretëtira më e madhe në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, kjo shkretëtirë e ftohtë mbulon 190.000 kilometra katrorë, shumica e saj në shtetin e Nevadës.  

 

9. Shkretetira e Sirisë 

 

Duke mbuluar 200,000 milje katrorë të gadishullit arab verior, kjo zonë shkëmbore shtrihet në perëndim të lumit Eufrat. Shkëmbinjtë janë vullkanikë dhe vijnë nga rrjedhat e lavës në Druze Jebel në jug të Sirisë. 

  

8. Shkretëtirën e Madhe Viktoria 

 

Shkretëtirën e Madhe Victoria është zona më e madhe e shkretëtirës në Australi. Ajo mbulon 164,000 kilometra katrorë në Australinë Perëndimore dhe Jugore. 

  

7. Shkretëtira Pentagoniane 

 

Kjo shkretëtirë e ftohtë, me erë qëndron në hijen e shiut në perëndim të Andeve. Sipërfaqja përfshin zona të shkëmbit vullkanik, zhavorrit dhe pluhurit. 

 

6. Shkretëtira Kalahari 

 

Duke zënë shumicën e Botsvanës dhe pjesë të Afrikës së Jugut dhe Namibisë, kjo është një zonë e rrafshët me rërë që mbulon rreth 360,000 kilometra katrorë. Ka ndryshime të mëdha të temperaturës, nga më shumë se 40 ° C në ditët e verës deri në netët e dimrit me ngricë. 

 

5. Shkretëtira Gobi 

 

Gobi është shkretëtira më e madhe e Azisë. Shtrihet në gjysmë milioni milje katrorë në Mongoli dhe në pjesën veriore të Kinës.  

 

4. Shkretëtira Arabe 

 

Duke zënë shumicën e Gadishullit Arabik, kjo është një shkretëtirë e nxehtë me rërë, me temperatura të verës shpesh mbi 50 ° C. Ka zona të dunave ranore që mund të kalojnë 200 metra në lartësi.  

 

3. Shkretëtira e Saharasë 

 

Shkretëtira më e nxehtë në botë, Saharaja mbulon shumicën e Afrikës veriore; është mbi 3.5 milion milje katrorë si zonë. Ndonëse pjesët janë me rërë, një pjesë e sipërfaqes së Saharës është e mbuluar me shkëmb dhe zhavorr.  

 

2. Arktiku 

 

Një pjesë e madhe e rajonit të Arktikut përbëhet nga oqeani dhe akulli i detit, kështu që ajo përshkruhet si një shkretëtirë vetëm për shkak të reshjeve të saj të ulëta. Në vitet e fundit, shkalla e akullit është zvogëluar ndjeshëm si rezultat i ngrohjes globale.  

 

1. Antarktika 

 

Shkretëtira më e madhe në botë, Antarktika është gjithashtu kontinenti më i ftohtë, më i thatë dhe më me erë. Nuk ka popullatë njerëzore të vendosur, edhe pse zakonisht ka disa mijëra punonjës në stacionet kërkimore shkencore, duke përfshirë një në Polin e Jugut.


Më të lexuarat